Is komeet Tsuchinshan-ATLAS komende avonden zichtbaar?

11 oktober 2024, 11:50

Astronomie
In juli 2020 was komeet NEOWISE zichtbaar. Foto: Davy van Olst

Een komeet zien aan de hemel is een bijzonder fenomeen en veel zeldzamer dan het noorderlicht of vallende sterren. Komeet Tsuchinshan-ATLAS is komende avonden na zonsondergang mogelijk te zien. Maar dan moet het weer wel meezitten.

Komende avonden staat komeet Tsuchinshan-ATLAS bij het ondergaan van de zon vlak boven de horizon. Doordat de komeet zelf geen licht geeft, maar het zonlicht reflecteert, kunnen we hem alleen zien wanneer de zon net onder is. De achtergrond wordt dan donkerder en het licht van de komeet valt niet weg door het felle licht van de zon.

Zeer kort zichtbaar

De periode waarin de komeet kan verschijnen is zeer kort. Dit gebeurt pas na zonsondergang, op dat moment is de laatste rand van de zon onder de horizon verdwenen. Dit om 19:00 uur vanavond. In eerste instantie is de hemel nog te licht om de komeet te zien, maar 20-30 minuten daarna kan dat wel. Doordat de komeet vanuit ons perspectief dicht bij de zon staat, gaat hij daarna snel onder.

Om een komeet heel laag aan de hemel te zien moet het veel helderder zijn dan wanneer deze hoog aan de hemel staat. Enkele stapelwolken zijn al voldoende om de komeet aan het zicht te onttrekken, maar ook sluierwolken boven de Britse Eilanden zijn al funest. Hoge bewolking boven ons land speelt dan geen rol, daar kijken we gewoon onderdoor. Stapelwolken op die afstand maken niet uit. Door de kromming van de aarde kijken we daar overheen.

Open landschap

Om überhaupt kans te maken komeet Tsuchinshan-ATLAS te kunnen zien is de plek waar je kijkt belangrijk. De komeet staat om 19:30 uur slechts een paar graden boven de westelijke horizon. Je moet dus vrij zicht hebben op het westen, het liefst zonder obstakels binnen een kilometer. Weilanden of heidegebieden zonder bomen zijn geschikt. Ook het strand of de oostkant van het IJsselmeer zijn goede plekken om te kijken. Een hoog gebouw waar je over de bomen kijkt is ook geschikt.

Regionaal helder

De stapelwolken die vandaag over het land trekken nemen vanavond af in aantal en regionaal zijn er opklaringen. We zullen dus ook geluk moeten hebben, maar vanavond is wel het beste kijkmoment. Zaterdagavond is er waarschijnlijk meer bewolking.

Gezien vanaf de aarde wordt de komende tijd de hoek tussen Tsuchinshan-ATLAS en de zon elke dag wat groter en zal de helderheid afnemen. De komeet gaat telkens wat later onder en staat na zonsondergang wat hoger en langer aan de hemel. Het contrast tussen de komeet en de donkerdere hemel wordt beter, maar de helderheid wordt minder. De komende vijf tot zeven dagen zou onder gunstige omstandigheden de komeet nog zichtbaar zijn, maar wel steeds vager en uiteindelijk ook eerder met een verrekijker dan met het blote oog. Daarnaast zal een waas van hoge bewolking al te veel zijn om Tsuchinshan-ATLAS te kunnen zien.

Dit weekend hebben we in de nachten wel veel bewolking, meer daarover lees je in het weerbericht Nederland.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven