De komende tijd worden vanaf de Noordzee veel buien naar ons land aangevoerd. Vooral in het zuidwesten, Zuid-Holland en Zeeland kan zo veel regen vallen, waardoor wateroverlast goed mogelijk is. Lees hier wat je kan verwachten.
De westen- tot noordwestenwind blaast deze dagen koele lucht en talrijke buien onze kant op. De meeste buien komen in de kustgebieden voor. Kustconvergentie speelt hier een belangrijke rol in.
Veel regen in het westen en zuidwesten
Woensdag en donderdag komen verspreid over het land buien voor. Beide dagen verlopen fris met maxima van 15 graden. Gedurende een bui is het hooguit een graad of 11. Tijdens een actieve bui kan het (vooral in de kustgebieden) onweren, hagelen en bovendien kunnen ook forse windvlagen voorkomen. Daarnaast is ook veel regen in korte tijd mogelijk.
Vooral tijdens de avonden beperken de meeste buien zich tot de kustregio’s, terwijl landinwaarts de buien juist uitdoven. Hierdoor kunnen de neerslaghoeveelheden in de kustgebieden behoorlijk oplopen. In het westen en zuidwesten van het land, regio Den Haag, Delft en Rotterdam kan op een enkele plek wel 75 tot 100 mm vallen, misschien zeer lokaal nog wel meer. Deze hoeveelheden leiden ongetwijfeld tot wateroverlast, vooral in de stedelijke gebieden.
Lees ook: deze gebieden in Nederland hebben vaak te maken met wateroverlast.
Vanaf vrijdag droger
Vrijdag draait de wind naar het noorden. Het komt opnieuw tot buien, maar in tegenstelling tot voorgaande dagen zal het veel vaker droog zijn met zonnige perioden. Bovendien waait het ook wat minder stevig met een hooguit matige wind. Het wordt maximaal 16 graden.
Zaterdag verloopt vrij vriendelijk met een mix van sluierwolken, stapelwolken en flinke perioden met zon. Het blijft bovendien droog. Ook de dagen daarna blijft het grotendeels droog, alleen zondagavond en maandag zijn nog buien mogelijk. De middagtemperatuur gaat geleidelijk omhoog van 16 graden op zaterdag naar 20 graden op maandag.