Wie deze week op vakantie is in eigen land krijgt kletsnat weer voor de kiezen. De meeste regen valt in het zuidoosten. Mogelijk lopen de neerslagsommen in Zuid-Limburg in drie dagen tijd zelfs op naar ruim 100 mm. Dit kan hoge waterstanden opleveren in de Maas en omliggende beken.
Van dinsdag tot en met donderdag trekken regengebieden tergend langzaam over ons land en kan het urenlang regenen. Het gaat daarbij niet om gestaag gespetter, maar regionaal om flinke plensregens. Hierdoor kunnen de neerslagsommen snel oplopen. Vooral de zuidoostelijke helft krijgt flink wat regen te verduren, met waarschijnlijk het meeste in de Limburgse Heuvels. In het noordwesten blijft het vaker droog.
Net over de grens in Duitsland en in België valt nog veel meer regen dan bij ons. In de Ardennen en aan noordrand van de Eifel zijn neerslagsommen tot 200 mm mogelijk in een paar dagen tijd. Ter vergelijking, in Nederland valt gemiddeld in een hele julimaand 80 mm.
De vele regen kan in de heuvels van onze buurlanden leiden tot plaatselijke overstromingen. Uiteindelijk stroomt dit water naar Nederland toe, waardoor ook bij ons hoge waterstanden te verwachten zijn. Dit geldt met name voor de Maas en in veel mindere mate voor de Rijn.
Lees ook: Weekverwachting: dit is wanneer het weer zomers wordt
Foto: Jolanda Bakker
Anders dan afgelopen weken
De regen van de komende dagen is anders dan afgelopen weken. Door felle onweersbuien kwam toen zeer lokaal veel water naar beneden, met plaatselijke wateroverlast tot gevolg. Nu zijn in een groot gebied flinke neerslagsommen te verwachten. Daardoor krijgen meer plaatsen tegelijk met overlast door het water te maken. Denk daarbij aan een laag water op straat, grote plassen op akkers, drijfnatte grasvelden en hoge waterstanden in beken en rivieren.
Voor kampeerders in eigen land is het dus even doorbijten de komende dagen. Maar, na regen komt zonneschijn! Meer daarover lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Hoofdfoto: Ben Saanen