Komende dagen wordt het guur, nat, onstuimig en is kans op de eerste sneeuwval van dit winterhalfjaar. Vooral morgen is het kletsnat en in het zuiden van het land komt een stevige zuidwestenwind te staan. Regionaal kan het tijdelijk sneeuwen. Vanaf woensdag draait het om talrijke winterse buien met naast regen ook hagel, natte sneeuw en onweer. Vooral aan zee waait een stevige noordwestenwind en lopen de neerslagsommen flink op. Alle details over het weer komende tijd lees je hier.
Op deze maandag trekken buien over het land, maar in de loop van de ochtend neemt de buiigheid op veel plaatsen af. Tussen de buien door breekt de zon af en toe door. Vanmiddag neemt de bewolking toe en vooral in het noorden komt het nog tot buien. De temperatuur stijgt naar 8 of 9 graden. Alle details over het weer vandaag lees je in het uitgebreide weerbericht.
Veel regen, landinwaarts kletsnatte sneeuwvlokken
Later vanavond volgt vanuit het zuidwesten een regenzone en vannacht breidt de regen zich over het land uit. In het noordoosten daalt de temperatuur voor de regen uit nog naar iets boven nul, elders is het 2 tot 5 graden.
Ook morgen is het bewolkt en regenachtig. Er kan veel regenwater vallen en in de zuidelijke helft valt 20 tot 30 mm. Vooral landinwaarts zijn tussen de ijskoude regendruppels ook vlokken natte sneeuw mogelijk en dat zijn dan de eerste sneeuwvlokken van dit winterhalfjaar.
De wind waait in het noorden en midden van het land zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar ongeveer 4 graden. Tijdens intensieve neerslag is het nog wat kouder. In het zuiden en zuidwesten waait de wind uit een zuidwestelijke richting en is de aangevoerde lucht een stuk zachter. De temperatuur ligt rond 10 graden en de zuidwestenwind is (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Mogelijk wakkert de wind in Zeeland tijdelijk nog wat verder aan.
In de avond draait de wind naar het noordwesten en kunnen aan zee en in Zeeland zware windstoten van 75-90 km/uur optreden. Tegelijk trekt de neerslagzone dan via het zuidoosten het land uit en kan het daar tijdelijk ook sneeuwen. Mogelijk wordt het lokaal even wit hierdoor. Na de neerslagzone volgen ook lossen winterse buien.
Guur met talrijke winterse buien
Vanaf woensdag wordt met een stevige noordwestelijke wind koude lucht aangevoerd. Vooral hoog in de lucht is het zeer koud en met aanvoer over nog relatief warm zeewater komt het tot talrijke winterse buien. Naast regen komt het ook veelvuldig tot hagel, natte sneeuw en onweer. Mocht het regionaal tot meerdere buien achtereen komen, een zogenaamde buientrein, dan kan het plaatselijk even wit worden. Dan moet gedacht worden aan de wat hogere gebieden in ons land, zoals de Veluwe, de Sallandse heuvelrug en natuurlijk de Limburgse heuvels.
Kletsnat in de kustgebieden
Voor in de kustgebieden kan veel neerslag vallen. De vele buien kunnen tot het weekend meer dan 70 mm opleveren en lokaal zijn zelfs nog hogere neerslagsommen mogelijk. Tot dusver was november een droge maand, maar daar komt deze week dus verandering in.
De temperatuur ligt tussen de 3 graden in het oosten en 6 in het westen, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder. Er waait een stevige noordwestenwind en voor het gevoel is het deze week guur. Winterse kledingstukken zoals de winterjas, sjaal en handschoenen komen dan ook goed van pas. In de nacht en vroege ochtend ligt de temperatuur rond en zeker in het oosten en zuidoosten van het land onder het vriespunt. Dit betekent dat je weer rekening moet houden met ruitenkrabben en met gladheid.
Zachter in het weekend
In de loop van het weekend schakelen we weer over op een duidelijk zachter weertype met temperaturen een paar dagen in de dubbele cijfers. De overgang naar duidelijk zachter weer gaat gepaard met flink wat regen en mogelijk ook veel wind.