We hadden te maken met de eerste herfststorm van het jaar. Het KNMI gaf code oranje uit voor zeer zware windstoten van 100-120 km/uur in de kustprovincies. Tussen 9:00 en 10:00 uur kwam de gemiddelde windkracht in Vlieland uit op 10 Bft. en daarmee hadden we te maken met de eerste zware storm sinds 20 november vorig jaar. In de loop van de middag nam de wind in het hele land geleidelijk af.
De zwaarste windstoot werd gemeten om 9:10 uur in IJmuiden en bedroeg 126 km/uur, gevolgd door de stations Vlieland en Houtribdijk met 117 km/uur. Tussen 9:00 en 15:00 uur heeft in Vlieland bijna onophoudelijk gestormd met windkracht 9 of hoger. IJmuiden was het eerste station met 9 Bft. Daar werd tussen 6:00 en 12:00 uur stormkracht 9 gemeten. Tevens werd in IJmuiden 10 Bft. regelmatig aangetikt, maar tot een uurgemiddelde windkracht 10 kwam het niet.
Het is bijzonder dat een zware storm zo vroeg in het herfstseizoen valt. Sinds het begin van de metingen kwam het in september namelijk maar twee keer eerder gemiddeld over een uur tot windkracht 10 of hoger. Gemiddeld over het hele jaar komt een zware storm eens in de twee jaar voor.
Hieronder de hoogst gemeten windkracht over 10 minuten op alle officiële weerstations. Op sommige plaatsen werd even windkracht 10 aangetikt. Alleen in Vlieland bleef de zware storm een heel uurvak aanhouden.
Lees hieronder het live-blog terug:
16:37: Nu alleen nog voor de Waddeneilanden code oranje geldt, sluiten we hierbij dit live-blog. Al met al was het een onstuimig dagje. De zwaarste windstoot werd gemeten in IJmuiden en bedroeg 126 km/uur. Op Vlieland heeft tussen 9:00 en 10:00 uur een gemiddelde windkracht 10 gestaan en daarmee was officieel sprake van een zware storm. De laatste zware storm was op 20 november vorig jaar.
16:09: Het KNMI heeft code oranje ingetrokken voor de noordelijke provincies. Alleen voor de Wadden geldt nog code oranje. In het noorden moet nog steeds rekening gehouden worden met windstoten van 75-90 km/uur. Op de Wadden komen windstoten van 90-100 km/uur voor.
15:10: De storm neemt geleidelijk in kracht af. Op dit moment staat alleen op Vlieland nog stormkracht 9. Wel komen in het noorden en noordwesten nog zware windstoten voor van circa 90 km/uur. De wind zal nog invloed hebben op de avondspits. Onder andere geschaarde vrachtwagens kunnen het wegverkeer belemmeren. Ook het treinverkeer zal nog wel even last hebben van de naweeën van de storm.
13:53: Dat het ook hard kan waaien in het binnenland bewijst deze video! In Milsbeek, Limburg, ging een heel maïsveld tegen de vlakte! Wat een pech voor de boer, zo vlak voor de oogst. Naast landbouwleed door windstoten is het dus in het hele land opletten geblazen als je onderweg bent!
13:01: Tijd voor een rondje windstoten. Om 12:50 uur kwam het op geen enkele plek boven land meer tot windstoten boven 100 km/uur. Net geen 100 km/uur, want op Vlieland en Terschelling haalde de wind zojuist uit naar 99 km/uur. Komende uren zal de storm langzaam in kracht afnemen en verder oostwaarts trekken. Hierdoor hebben vooral de noordelijke kustgebieden te maken met zware windstoten en stormweer. Zo nu en dan komen nog wel zware windstoten van meer dan 100 km/uur voor. Bovendien moet je nog rekening houden met afbrekende takken en omwaaiende bomen. Code oranje geldt op dit moment voor Noord-Holland, Friesland en de Wadden.
12:50: Terug op aarde blijven de beelden van omgewaaide bomen binnenstromen. Deze viel in het water en zoals het lijkt net langs de bootjes af.
12:41: Vanuit de ruimte ziet het er weer mooi uit! Je zou haast denken dat de storm een oog heeft, maar dat is niet zo. Stormen bij ons gedragen zich namelijk heel anders dan orkanen en van een echt oog mogen we dus niet spreken.
12:22: Het stormweer kan ook mooie plaatjes opleveren, zoals aan de kust. Geen bomen die om kunnen waaien bijvoorbeeld, dus je wordt hooguit flink gezandstraald of nat door opspattend water.
11:56: Vooral op de Wadden komen windstoten boven 100 km/uur voor op dit moment. Wel is het allemaal wat minder heftig dan eerder op de dag. Let ook op de windstoot van 105 km/uur op de Houtribdijk. Geen pretje als je daar rijdt.
11:47: Er zijn al de nodige takken afgewaaid en bomen omgewaaid. Op dit moment hebben het westen, noordwesten en noorden met de meeste overlast te maken. Op dijken zoals de Houtribdijk (tussen Enkhuizen en Lelystad) is het extra opletten als je de weg op gaat. Hier kan de wind namelijk flink uithalen over het open water.
10:33: Voor de mensen die wel van wind houden en een beetje gevaar niet schuwen is er de Red Bull Megaloop Challenge. Levert spectaculaire beelden op. Zestien kiteboarders, 30+ knopen wind en heel veel actie. Het is een van de meeste extreme kiteboard evenementen die er bestaat. De Red Bull Megaloop Challenge wordt ieder jaar georganiseerd bij weersomstandigheden waarbij de meeste mensen binnenblijven en het KNMI weercodes geel en oranje afgeeft.
10:19: En we hebben officieel een zware storm te pakken. Vlieland tussen 9:00 en 10:00 uur gemiddeld windkracht 10!
09:22: Pfoe, het gaat hard. In IJmuiden zojuist een windstoot van 126 km/uur! Op de Wadden waait het met windstoten tegen 110 km/uur ook behoorlijk hard.
08:49: Inmiddels staat in IJmuiden windkracht 10! Tegelijk is daar ook een windstoot van 114 km/uur gemeten. Op Vlieland staat windkracht 9. In de rest van de kustgebieden staat nu 8 Bft. en komen windstoten voor van 90 tot 100 km/uur.
08:31: Het waait niet alleen, er trekken ook buien over het land. Bij buien kan de wind net even wat harder uithalen.
08:12: De wind trekt behoorlijk aan. In IJmuiden zojuist een windstoot van 111 km/uur! Ook in de rest van de westelijke kustgebieden komen windstoten rond 100 km/uur voor. Straks is het noorden aan de beurt.
07:56: Dit gaan we meer zien vandaag. Oppassen voor afbrekende takken dus:
07:18: Het gaat hard. In IJmuiden is nu al officieel sprake van storm. Tussen 6:00 en 7:00 uur kwam de gemiddelde windsnelheid uit op 9 Bft. Ook de hoogste windstoot staat op naam van IJmuiden. Om 06:50 haalde de wind uit naar 103 km/uur.
06:32: De storm is begonnen! Sinds 10 voor 6 meet IJmuiden windkracht 9. Daarbij zijn tot nu toe zeer zware windstoten van 101 km/u gemeten.
06:00: Vanochtend en begin van de middag trekt een stormdepressie vlak ten noorden van ons land over de Noordzee. Het windveld bereikt ons land deze vroege ochtend en pas in de tweede helft van de middag neemt de wind in kracht af. Langs de westkust steekt vanochtend vroeg een zuidwesterstorm op, 9 Bft. In de loop van de ochtend trekt ook op de Wadden en boven het IJsselmeer de wind aan naar stormkracht. Zeker op de Afsluitdijk en de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) vangt het wegverkeer veel wind. Vooral lege vrachtwagens en lege aanhangers zijn extra kwetsbaar en er wordt afgeraden daarmee de weg op te gaan.
Hoogtepunt storm rond het middaguur
Aan het begin van de middag wordt het hoogtepunt van de storm verwacht. De wind draait dan naar het westen en in het Waddengebied en boven het IJsselmeer kan een zware storm opsteken, windkracht 10! Voor een officiële zware storm moet de wind een uurvak lang 10 Bft. zijn. Het is zelfs niet uitgesloten dat de wind op Texel en Vlieland even 11 Bft. aantikt! Verder kan het ook in Flevoland tot storm komen. Gevaarlijk zijn de (zeer) zware windstoten. In de kustprovincies kunnen deze snelheden bereiken van 90 tot 110 km/u. In de kustgebieden kunnen zelfs windsnelheden voorkomen van 120 km/u, op de Wadden 130 km/u. Het KNMI heeft hiervoor code oranje afgegeven.
Dit is de hoogste windkracht (gem. over 10 minuten) die wij verwachten op alle officiële weerstations. In het hele land kunnen zware windstoten stormschade veroorzaken.
In het binnenland is het rustiger en waait het vrij krachtig tot hard, windkracht 5-7. Toch kunnen ook daar zware windstoten van 75-100 km/uur voorkomen. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en enkele buien. In het noorden zijn de buien talrijk en kan hagel en onweer voorkomen. In het zuiden overheersen de droge perioden. Het wordt 15 graden op de Wadden en 18 in het zuiden. Door de wind voelt het nog een stuk frisser aan. In de tweede helft van de middag neemt de wind in het westen snel af. Langs de noordkust van Groningen en op de oostelijke Waddeneilanden neemt de storm pas later in de middag af.
Bomen krijgen het zwaar te verduren
Hoewel het in het binnenland niet tot storm gaat komen, kunnen de zware rukwinden wel stormschade veroorzaken aan bomen. De bomen staan nog vol in blad en de combinatie van regen en wind kan ervoor zorgen dat grote takken van bomen breken.
In de kustprovincies zijn de windstoten krachtig genoeg om bomen om te blazen. Dit gaat extra makkelijk omdat uitgerekend in de kustprovincies extreem veel regen is gevallen deze maand. Lokaal staat de teller in amper twee weken op 150 mm, bijna twee keer de maandsom! Boomwortels hebben hierdoor minder grip in de drassige grond. De meteorologen van Weeronline verwachten daarom niet alleen problemen in het weg- en luchtverkeer, maar ook op het spoor.
Het huis extra gezellig maken tijdens de storm? Bij LOBERON shop je de mooiste lampen en meubels nu met korting dankzij onze speciale kortingscode!