Schaatsupdate: (niet) dringen op de plekken waar je kunt schaatsen

14 februari 2021, 08:22

Schaatsen
57f80f72-schaatsijs-zon-1280x600

De schaatskoorts bereikt dit weekend haar hoogtepunt. Niet alleen omdat dooi het ijs na het weekend in hoog tempo onbruikbaar maakt, maar ook omdat het vinden van een geschikte schaatsplek moeilijk wordt. Op veel grote plassen kan geschaatst worden, maar bij drukte dreigt afsluiting. Ga dus bijtijds op stap en zoek een rustige plek. Mogelijk kunnen de Amsterdamse grachten (net) betreden worden, maar die zijn levensgevaarlijk dun.

Aan het weer ligt het niet, het is zonnig en koud met in de vroege ochtend matige tot strenge vorst. Vanmiddag zal de temperatuur op veel plaatsen net onder het vriespunt liggen en in de volle zon is het prima schaatsweer. Omdat het ijs op veel plaatsen sterk genoeg is om te schaatsen, maar vaak ook zwakke plekken heeft, is voorzichtigheid geboden. Met nog één koude nacht te gaan kan op sommige plaatsen ruim 10 centimeter ijs liggen. Vermijd de plekken waar sneeuw op het ijs ligt en plekken tussen boten.

Veel keuze, maar mijd drukke plekken

Grote meren zoals de Loosdrechtse Plassen, de Noordeinderplas of de Reeuwijkse Plassen hebben een flinke ijsvloer en daar kan het ijs zondag een dikte hebben van 10-13 centimeter. Ook op de Kralingse Plas bij Rotterdam en de Veerplas bij Haarlem is het prima schaatsen. Op deze plaatsen wordt juist het vinden van een rustige plek om het ijs op te gaan lastig. Als het te druk wordt kunnen parkeerplaatsen, wegen of zelfs schaatsgebieden afgesloten worden.

Om grote drukte te voorkomen is het raadzaam om zo veel mogelijk in je eigen buurt een schaatsplekje te zoeken. Daarbij moeten schaatsliefhebbers die in een stad met grachten wonen zich afvragen of het verstandig is om de gracht te betreden. Vrijdag zakten in Rotterdam nog schaatsers door het ijs.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Doe het niet!

Het ijs in de Amsterdamse grachten is in veel slechtere staat dan op andere plekken. Vrijdag lag er een dunne laag van hooguit een paar centimeter en op verschillende plekken was het water nog open. Na de vorst van afgelopen nacht en die van komende nacht zullen de grachten in de binnenstad grotendeels dicht zijn en misschien juist daardoor op zijn gevaarlijkst. Met een ijsgroei van 2-3 centimeter per nacht is de kans groot dat zondag het ijs betreden kan worden, maar nog te zwak is om meerdere mensen te houden. Onder bruggen wordt nauwelijks of zelfs geen ijs verwacht.

Wie door het ijs zakt ondervindt nog een groot probleem. De Amsterdamse kades zijn vrij hoog en vanuit het water niet te beklimmen. Er zijn wel trappetjes om uit het water komen, maar het zijn er weinig en het overbruggen van enkele tientallen meters is bijna niet te doen. De Bosbaan kan uitkomst bieden en is ook lekker lang. En wie vroeg op pad gaat kan zeker het ijs op.

Morgen volgt nog een schaatsupdate. In het weerbericht kun je lezen hoe snel daarna de dooi intreedt.

Foto: Pia Legerstee

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven