Teruglezen live-blog: spekgladde wegen door ijzelbuien

15 december 2022, 23:01

Gladheid
Gladheid door ijzel. Foto: Albert Thibaudier

Donderdagavond veroorzaakten regenbuien ijzel op veel plaatsen. Daardoor werd het verraderlijk glad en ook de nacht naar vrijdag verloopt nog met lokaal spiegelgladde wegen.

Bekijk hier de waarschuwing voor ijzel en bevriezing en volg de radar

23:56 Einde live-blog

De buiigheid begint nu duidelijk af te nemen, maar hou zeker de eerste uren van de nacht nog rekening met lokaal spekgladde wegen door ijzel. Daar waar ijs gevormd is en niet gestrooid wordt zal het ook gewoon spekglad blijven tot het ijs morgenmiddag wegsmelt. Zie verder onze verwachting in de update van 23:01 uur.

23:25 Zout werkt minder goed op dit tijdstip

Laat in de avond en 's nachts werk strooizout minder goed. Dit komt doordat het verkeersaanbod afneemt. In Noord-Holland is de N200 in verband met extreme gladheid afgesloten, twittert de provincie. Omdat er weinig verkeer op de weg is, wordt het gestrooide zout niet goed genoeg ingereden. (Bron: ANP)

23:17 Ook in het westen van Brabant spiegelgladde wegen

Hoewel voor Noord-Brabant geen code oranje is uitgegeven door het KNMI is er wel degelijk sprake van gladheid door ijzel op uitgebreide schaal. Talrijke buien trekken over het westelijke deel van de provincie. Vooral fietspaden zijn spiegelglad op veel plaatsen.

23:01 Hoe lang duurt de ijzel nog en wat brengt de nacht?

Begin van de nacht neemt de buienactiviteit af. Plaatselijk kan nog wel een ijzelbui voorkomen. Dus het blijft oppassen. Daarnaast kan het glad worden door bevriezing van natte wegen (door eerdere regen) en door rijp op het koude wegdek.

Tot en met vrijdagochtend is daardoor kans op gladheid. Zodra het overwegend droog wordt zal de situatie op de gestrooide wegen al wel sterk verbeteren, maar op lokale wegen waar niet gestrooid wordt kan het ook morgenochtend verraderlijk glad zijn. In de oostelijke provincies is vannacht ook kans op een plaatselijke sneeuwbui. Gladheid door sneeuw is beter zichtbaar dan gladheid door ijzel en bevriezing.

Morgenmiddag verdwijnt de gladheid en in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag is het droog. De kans op gladheid is dan veel kleiner dan nu, wel is er kans op regionaal dichte mist. Zondag en in de nacht naar maandag treedt de dooi, ook dit gaat mogelijk gepaard met gladheid door ijzel.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

22:20 Nog wat beelden

22:10 Ook ongelukken op snelwegen

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat er door de gladheid meerdere ongelukken zijn geweest op het knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht, waar de A27 en A28 samenkomen. "We hebben daar nu voor de veiligheid een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur ingesteld en ook zijn enkele verbindingswegen gesloten", zegt de woordvoerster. "Na een strooiactie willen we die verbindingswegen weer openstellen." (Bron: ANP)

21:55 Code oranje nu voor bijna hele land

In verband met de toenemende buiigheid in het binnenland heeft het KNMI code oranje uitgebreid naar bijna het hele land. Alleen voor Noord-Brabant en Limburg geldt nog code geel. Ook voor de Wadden hebben wij een waarschuwing actief staan, in verband met eerder ijzel op Ameland en Schiermonnikoog en bovendien kan daar vanaf nu gladheid door bevriezing van natte wegen optreden.

21:50 Buiigheid in binnenland neemt toe

Ook in de provincies Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het westen van Noord-Brabant (niet op radar te zien door storing) komt het inmiddels tot meer lokale ijzelbuien. Dat zal ook komende uren het geval zijn en meer gladheid veroorzaken.

21:30 Nieuwe buienlijn in Friesland

Een volgende buienlijn trekt vanaf de Wadden het vasteland op en dat blijft niet zonder gevolgen.

21:03 Storing in KNMI radar Herwijnen

Momenteel is de KNMI radar in Herwijnen in storing. Hierdoor worden niet alle buien die actief zijn boven Zeeland en het westen van Noord-Brabant zichtbaar op de radarbeelden.

21:00 Gladheid levert veel ongelukken op

20:40 Kou en gladheid beu?

Ben jij de kou en gladheid al beu? Of hoop je vooral nog op meer schaatspret. Wat je de komende weken kan verwachten vertellen we je in onze nieuwste maandverwachting.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

20:20 Glibberen op de stoep

20:01 Code oranje voor West- en Noord-Nederland

Er geldt nu code oranje voor extreme gladheid in het westen en noorden van het land. Talrijke buien veroorzaken hier gladheid door ijzel op grote schaal. Ga niet de weg op als dat niet noodzakelijk is!

KNMI code oranje 15-12
KNMI code oranje 15-12

Vooral op wegen die niet gestrooid worden is het erg glad, maar de buien kunnen ook het zout op de gestrooide wegen van de weg spoelen. Hou dus ook op doorgaande wegen rekening met gladheid en pas je snelheid aan!

19:12 IJzelbeelden vanuit kustprovincies

18:41 Ook regio Rotterdam krijgt er mee te maken

Zoals op de radar hierboven te zien is trekt er nu een bui richting Rotterdam. De wegdektemperaturen liggen daar rond het vriespunt. Pas dus op dat je niet uitglijdt met je fiets, auto of te voet.

Wegdektemperaturen regio Rotterdam om 18:40 uur
Wegdektemperaturen regio Rotterdam om 18:40 uur

Dit geldt ook voor Utrecht-stad, waar het nog wat kouder is en een bui nadert.

18:00 Zuid-Holland en Utrecht aan de beurt

Ook in Zuid-Holland trekken buien binnen. Op zee is zelfs een klap onweer geweest bij een van deze buien. Ze zijn vrij stevig, maar zullen boven land wel verzwakken. Een beetje regen op een bevroren ondergrond is echter al voldoende voor spekgladde wegen. De buien vanuit Noord-Holland trekken zo ook het noorden van de provincie Utrecht in.

In Groningen en Friesland is het nu even grotendeels droog, maar volgen later opnieuw buien. En dat het droog is betekent niet dat de eerder ontstane ijslaag weg is, zoals hieronder te zien is.

17:36 Opgelet in Flevoland en Overijssel en rondom Amsterdam

Amsterdam heeft nu met buien te maken, waardoor het glad kan worden door ijzel. Op het IJsselmeer ligt een intensieve buienlijn klaar die het komende half uur tot een uur over Flevoland, het noordelijk deel van Gelderland en het westen van Overijssel kan trekken. Deze regen zal, waar niet gestrooid is, gladde wegen veroorzaken. Waar wel gestrooid is kan het zout van de wegen spoelen en het alsnog ook glad worden, totdat er opnieuw gestrooid is.

Radarbeeld 17:40 15 december

17:34 Hoe ontstaat ijzel?

Er bestaan twee soorten ijzel; regen op een bevroren ondergrond en een variant waarbij de regendruppels zelf onderkoeld zijn en overal aan vastvriezen. Lees hier meer over in het artikel: Hoe ontstaat ijzel en wanneer kunnen we dit verwachten?

Over andere vormen van gladheid kun je hier meer lezen.

17:01 IJzel in Friesland

16:47 Wegdektemperaturen grootschalig onder nul

Nu al liggen de wegdektemperaturen op grote schaal onder nul. In Noord-Holland valt de regen nu op veel plaatsen nog op een niet bevroren weg, maar lokaal kan dit al wel het geval zijn. In Friesland is het wel al op grote schaal gevaarlijk met veel buien en koude wegen. De regen zal straks ook de regio Amsterdam aandoen en dan kan het ook daar glad worden.

Wegdektemperaturen 15 december 16:45 uur
Wegdektemperaturen 15 december 16:45 uur

16:15 Wat verwachten we?

De eerste buien bevinden zich momenteel al boven de Wadden, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Hierbij valt regen bij wegdektemperaturen die rond het vriespunt liggen. Lokaal kan het dus nu al spekglad zijn.

De zon gaat onder en daarmee koelen de wegen in het hele land weer massaal af tot onder het vriespunt en tegelijk breiden de buien verder uit over het westen en noordoosten van het land. Op meerdere plaatsen zal het hierdoor erg glad worden. Juist de verschillen van plaats tot plaats maken het gevaarlijk op de weg.

Halverwege de avond kunnen enkele buien ook het midden en zuidwesten van het land aandoen. De kans op een ijzelbui is in het zuidoosten klein en mogelijk is de lucht daar koud genoeg om dan eerder een lichte sneeuwbui op te leveren. Deze gladheid is veel beter zichtbaar dan het ijs dat bij ijzel ontstaat.

De luchttemperatuur ligt vanavond landinwaarts een aantal graden onder nul en in de kustgebieden boven nul. Maar vergis je niet in de autothermometer, want die zegt niets over hoe koud de weg is. Na de vorst van de afgelopen dagen zit er kou in de bodem en daardoor zijn de wegen kouder dan de lucht.

Lees meer: Waarom kan het glad zijn, terwijl het niet vriest?

Vannacht geen buien meer, maar wel gladheid

Ook vannacht, als de buien voorbij zijn, kan hierdoor vocht op de weg neerslaan, met gladheid tot gevolg. Hier valt overigens wel beter tegen te strooien dan tegen ijzel. Tijdens opklaringen koelt het vannacht ook verder af naar -2 tot -4 graden en in Limburg -5 à -6 graden.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven