In IJmuiden en op Vlieland kwam het woensdagavond tussen 20:00 en 21:00 uur tot een gemiddelde windkracht 9. Daarna stormde het op nog meer plaatsen aan de kust en op het IJsselmeer. Hiermee is officieel sprake van storm en het is daarmee alweer de derde storm van dit nog prille jaar. Op 31 januari trok storm Corrie over het land en op 6 februari stormde het een uur op meetpunt Vlissingen.
De storm heeft eerder deze week al de naam Dudley gekregen. Stormen met verwachte grote impact worden door de weerinstituten voorzien van een naam.
Lees ook: Waarom krijgen sommige stormen een naam?
Dudley is een storm met een lange adem, maar de piek van de storm is wel voorbij. De zwaarste windstoot die afgelopen nacht werd gemeten bedroeg 114 km/uur en werd gemeten in Lauwersoog. Ook elders in Groningen, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kwamen zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km/uur.
Door de zware windstoten zijn hier en daar bomen omgewaaid, voorwerpen weggewaaid en is aan sommige gebouwen stormschade ontstaan. De meeste meldingen komen vanuit de kustprovincies.
Door de harde wind is de stormvloedkering Ramspol, nabij Zwolle, vanochtend gesloten.
Nog tot in de middag onstuimig
Het blijft tot in de middag zeer onstuimig met een stormachtige wind aan de noordkust. In het hele land is kans op zware windstoten tot 90 km/uur en aan de noordkust kan de wind soms nog uithalen naar 100 km/uur.
Aan het eind van de middag en donderdagavond wordt het allemaal weer wat rustiger en neemt de wind van het zuiden weer in kracht af.
Morgen krijgen we in de middag en avond te maken met storm Eunice. Deze kan grote impact veroorzaken. Lees: Zoveel heftiger wordt Eunice dan Dudley.
Vierde storm van deze winter
We hebben deze winter voor Dudley al vier stormen gehad, maar alleen storm Corrie had op 31 januari behoorlijk wat impact. De storm van 1 december was alleen op meetpunt Vlieland en op 6 februari stormde het alleen korte tijd in Vlissingen. Deze stormen kregen geen naam, omdat er in Nederland én in de omringende landen geen sprake was van grote impact. Vrijdag krijgen we te maken met de vijfde storm van deze winter, als Eunice over ons land raast. Deze storm kan grote impact veroorzaken. Dudley zal hierbij verbleken!
Vorig jaar beleefden we pas op 11 maart de eerste officiële storm van 2021. Het hardst waaide het toen op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Er stond zelfs een zware storm, windkracht 10, met een zeer zware windstoot van 124 km/uur.
Storm onlosmakelijk verbonden met de winter
In 2020 hadden we in totaal zeven stormen en werd de aftrap gedaan door storm Ciara op 10 februari. Gemiddeld hebben we in de meteorologische winter (begin december tot en met eind februari) 8 dagen met officiële storm. Als een storm aan het begin van de nacht passeert levert dit meteen twee stormdagen op. Soms stormt het in de winter maar één keer, maar er zijn ook winters met 12 stormdagen. Sinds het begin van de metingen, sinds 1901, is het in slechts 10 winters niet tot storm gekomen. Wat dat betreft zijn winter en storm nauw met elkaar verbonden.