Dit wordt het weer tijdens de voorjaarsvakantie van regio Noord

16 februari 2022, 09:10

Vakantieweer
Bloeiende krokussen in februari. Foto: Piet Grim

In de loop van volgende week neemt de kans op onstuimig herfstweer af, maar of het tijdens de voorjaarsvakantie in regio Noord lenteachtig wordt of toch nog winters lees je in dit artikel.

Het zeer onstuimige weer van eind deze week zet in het komende weekend nog wat door. De kansen op storm en zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur zijn kleiner dan in periode van woensdagavond t/m vrijdagavond, maar onstuimig blijft het. Aan zee kan het op beide weekenddagen stormachtig waaien en komt het tot zware windstoten van zo’n 90 km/uur. En als het een beetje tegenzit pakken vooral de windstoten nog wat zwaarder uit. 

Het weerbeeld is hierbij verder flink wisselvallig met regelmatig buien, regengebieden en slechts af en toe kortstondig zonneschijn. Met maxima rond 9 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen van 6 of 7 graden zijn in Nederland gebruikelijk in de tweede helft van februari.

Geleidelijk rustiger met meer zon

Na het weekend neemt de kans op veel wind geleidelijk af, maar juist in Noord-Nederland is het maandag waarschijnlijk nog behoorlijk onstuimig en buiig. Ben je op vakantie in de zuidelijke helft van het land dan is het wat rustiger en droger.

De dagen daarna houden we het niet helemaal droog, maar is de neerslag wel veel beperkter. Ook komt de zon beduidend vaker tevoorschijn en de wind houdt zich vanaf dinsdag een stuk rustiger. Hierdoor is het op veel dagdelen prima weer voor buitenactiviteiten. De wind zit in de (zuid)westhoek en zal veelal matig van kracht zijn. 

Met maxima van 7 tot 11 graden is de temperatuur iets hoger dan gebruikelijk, maar niet hoog genoeg om het al echt lenteachtig te noemen. Op zonnige dagen is wel goed te merken dat de daglichtperiode steeds langer wordt, waardoor je het gevoel krijgt dat de lente er wel aan zit te komen. 

De kans op echt winterweer blijft voorlopig nihil, maar het kan volgende week tijdens een nacht met brede opklaringen wel plaatselijk afkoelen tot het vriespunt.

Blijf je niet in Nederland, maar ga je deze voorjaarsvakantie op wintersport? Lees dan ons laatste wintersportnieuws. 

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven