Na een winter met hoge energiekosten gloort de hoop dat warmer lenteweer de rekening naar beneden brengt. Op basis van de huidige maandverwachting vertellen we je daar in dit artikel meer over.
Begin maart kreeg Nederland nog te maken met winters weer. Regionaal viel sneeuw en de temperatuur dook, vooral ’s nachts, geregeld onder het vriespunt. Voor veel mensen moest de thermostaat dus weer omhoog, wat zorgde voor hogere stookkosten. Inmiddels is de meteorologische lente van start gegaan en is het de vraag of het weer zich daar ook naar gaat gedragen.
Lees hier ons uitgebreide weerbericht.
Komende dagen hebben we in ieder geval te maken met wisselvallig weer door een zuidwestelijke stroming vanaf de oceaan. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van Noord- en West-Europa is dat het geval. Doordat er vaak een stevige wind staat, is dat positief voor de opbrengst van energie door windturbines. Toch wordt met de zuidwestenwind ook vochtige lucht aangevoerd, waardoor bewolking vaak de boventoon voert. Dat is dan weer negatief voor de hoeveelheid zonne-energie die opgewekt kan worden.
De nachten verlopen door de bewolking vaak zonder vorst, waardoor dan in ieder geval minder gestookt hoeft te worden om het huis op een aangename temperatuur te houden.
Kan de kachel uit in april?
Vanaf eind maart en begin april hopen veel mensen toch dat ze de thermostaat uit kunnen zetten. Volgens onze nieuwste maandverwachting lijkt dat best te kunnen lukken, want er is een duidelijk signaal voor temperaturen iets boven normaal. Daarbij wordt het ook steeds droger met meer ruimte voor de zon, waardoor in grote delen van Europa veel energie opgewekt wordt met zonnepanelen. De eerste helft van april kan het al 12-15 graden worden en als de steeds sterker wordende zon dan via het raam naar binnen schijnt, kan dat je huis al goed opwarmen zonder de verwarming aan te zetten.
Door het rustige weertype zal de wind ook in kracht afnemen, waardoor er minder windenergie opgewekt zal worden in Europa. Toch is minder wind ook positief voor het energieverbruik van een huishouden, want warmte kan makkelijker binnenblijven doordat het minder tocht.
In het algemeen ziet het er dus positief uit voor ons energieverbruik. Naast de betere weersvooruitzichten, blijft ook de gasprijs dalen. De gasprijs ligt nu tussen 40 en 45 euro, wat voor het laatst het geval was in augustus 2021. In combinatie met het opkomen van de lente met zachter weer en meer zon, zal dat voor een grote groep in de samenleving een flinke kostenpost schelen.