weeronline

Dit bespaar je door je verwarming één graad lager te zetten

13 november 2024, 16:22

Duurzaamheid
Dit bespaar je door de verwarming een graadje lager te zetten. Foto: Adobe Stock/morissfoto

Vanwege de vrij hoge energieprijzen is het slim om te besparen op jouw energiekosten. Dit kan heel eenvoudig door de thermostaat van de verwarming een graadje lager in te stellen, maar wat levert dat nou op? Het milieu wordt er in elk geval beter van, maar jouw portemonnee zeker ook! Lees in dit artikel hoeveel jij kunt besparen door de thermostaat een klein stukje lager te zetten.

Zodra de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur bij jou in huis, verliest jouw woning warmte. In het zomerhalfjaar is koelte in huis juist heel aangenaam, maar tijdens het winterhalfjaar zal je de verwarming aanzetten om het aangenaam te houden. Veel mensen verwarmen hun huis naar temperaturen tussen 19 en 21 graden, maar door de hoge energieprijs kan dat flink in de papieren lopen. En zeg eerlijk, heel goed voor het milieu is het ook niet om je huis flink te verwarmen.

Door opwarming van de aarde is een stookseizoen, dat doorgaans loopt van 1 oktober tot en met 30 april, behoorlijk opgewarmd. Daar waar vroeger de gemiddelde temperatuur van een stookseizoen ongeveer 5,1 graden was, is dat tegenwoordig 6,6 graden. Anderhalve graad verschil klinkt niet spannend, maar dat is echt extreem. Hoe vervelend de gevolgen van klimaatverandering ook zijn, het zorgt er wel voor dat een gemiddeld stookseizoen 10% minder energie kost dan vroeger.

Koude winter kost tot 37% meer energie

Dat een heel koud stookseizoen meer energie kost, is natuurlijk logisch. Een extreem koud stookseizoen, zoals die van de winter van 1963, kost 32 tot maar liefst 37% meer energie om jouw huis warm te houden dan een doorsnee stookseizoen tegenwoordig. Met een constante energieprijs stijgen de stookkosten dan ook met dezelfde percentages. Gelukkig komen dit soort extreem koude winters zelden voor.

Op en top winterweer kan heel leuk zijn, maar niet gunstig voor de energierekening. Foto: Adobe Stock / Marco Hollander.
Op en top winterweer kan heel leuk zijn, maar niet gunstig voor de energierekening. Foto: Adobe Stock / Marco Hollander.

Andersom zorgt een extreem zachte winter, zoals die van 2014, juist voor een energiebesparing van ongeveer 16%. Dit verschil ten opzichte van een normaal stookseizoen is niet zo extreem als tijdens een extreem koud stookseizoen. Dit komt doordat extreme kou in de winter altijd verder van het gemiddelde afwijkt dan extreem zacht weer. Dat heeft grotendeels met de ligging van ons land te maken. Dicht bij de relatief warme Atlantische Oceaan en Noordzee is zachte lucht altijd dichterbij dan de zeer koude lucht vanaf de Noordpool of uit Siberië.

Verwarming lager zetten bespaart enorm!

Het lager zetten van de thermostaat kan je behoorlijk wat besparen. Sterker nog, elke graad lager scheelt ruim 8% in de totale energie die nodig is om jouw huis warm te houden. Of dit nu gas is of elektriciteit. De thermostaat op 18 graden zetten in plaats van op 20 graden scheelt zelfs al bijna 17%! Zo blijkt dus dat een klein verschil onder aan de streep behoorlijk wat uitmaakt.

Ook is het natuurlijk goed om ervoor te zorgen dat in de winter jouw huis zo min mogelijk warmte verliest. Dit doe je natuurlijk door goed te isoleren. Daarin geldt dat alle kleine beetjes helpen. Zo is het afdichten van kieren zeer belangrijk, maar ook het open doen van alle raamdecoratie als de zon schijnt scheelt soms enorm.

Of er koud weer op komst is lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven