Zorgen om harde wind in Griekenland om risico bosbranden

16 augustus 2024, 14:00

Bosbranden
Griekenland bosbranden. Foto: ANP / AFP / Angelos Tzortzinis.

Griekenland loopt een groot risico op bosbranden door een aantrekkende wind die in delen van de Egeïsche Zee flinke windstoten oplevert. Ook kan de temperatuur op het Griekse vasteland vrijdag oplopen tot 42 graden.

In hoofdstad Athene, de omliggende regio Attica, schiereiland Peloponnesos en eilanden waaronder Kreta is een zeer hoog risico op branden. Een grote uitslaande brand aan de rand van Athene werd eerder deze week geblust, maar tot donderdag woedden er nog 29 branden. Griekenland wordt deze zomer geteisterd door hittegolven en ook vorig jaar kampte het land met verwoestende bosbranden.

Italië ook heet

Ook in andere delen van Zuid-Europa is het aanhoudend heet. Zo geldt er vrijdag voor een groot deel van Zuid-Italië en een groot deel van de Balkan een rood weeralarm voor hoge temperaturen. In de Italiaanse stad Foggia bijvoorbeeld stijgt het kwik tot rond 40 graden. Er gelden ook waarschuwingen voor onweer langs de Franse en Italiaanse Rivièra en Corsica.

Stortregens zorgden de afgelopen dagen op de Spaanse eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza voor schade en overlast. In het Spaanse binnenland en zuiden loopt de temperatuur vrijdag op tot boven de 35 graden.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven