Droogte in Nederland zorgt voor problemen

18 april 2020, 20:07

Droogte
ANP-409458966-1-1240x600
ANP-409458966-1-1240x600
ANP-409458966-1-1240x600

Het is erg droog, omdat het al meer dan een maand niet of nauwelijks meer heeft geregend. De laatste regenbui was rond 13 maart. De droogte in Nederland zorgt voor problemen in het hele land.

Zo staat het grondwater op verschillende plekken in het zuiden, midden en oosten van het land een stuk lager dan normaal. Zelfs met alle buien aan het begin van het jaar, is het daar op meerdere plekken alweer erg droog. Vooral de hoge zandgronden in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland hebben last van de droogte, omdat het water hier snel wegzakt.

In de Veluwe waren vorige week al 3 natuurbranden mogelijk door droogte.

In de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Aa en Maas, Limburg, Vallei en Veluwe en Rijn en IJssel is ernstige droogte gemeten. Ook op andere plekken in het oosten van het land is er sprake van droogte. In het waterschap Scheldestromen in Zeeland krijgen ze bij droogte te maken met zogenaamde zoute kwel. Dit is zout water dat naar boven komt en het zoete water verdringt. Omdat planten slecht tegen zout water kunnen, is de zoute kwel slecht nieuws voor de vegetatie daar.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort bedraagt op dit moment zo’n 40 millimeter, wat betekent dat 2020 tot de 5 procent droogste jaren behoort. Het neerslagtekort is het verschil tussen neerslag en verdamping dat wordt gemeten vanaf het begin van het groeiseizoen op 1 april. Het is dit jaar een stuk droger dan in record-droge jaren 1976 en 2018. Alleen 2007 was nog droger rond deze tijd, maar dat werd verholpen door een kletsnatte meimaand.

Dit jaar lijkt er nog geen einde te komen aan de droogte. De komende twee weken lijkt het niet te gaan regenen. Eind april kan het neerslagtekort dan zijn opgelopen tot 75 millimeter. Door het zonnige en warme weer verdampt zo’n 3 à 4 millimeter water per dag.

Lees ook: Rijkswaterstaat neemt nog geen extra maatregelen tegen droogte

Verwachting

Zaterdag kunnen er een aantal buien vallen in het zuiden van het land, maar dit zorgt niet voor verlichting van de droogte. De buien zijn slechts lokaal en leveren maar een paar millimeter neerslag op. Door de droge bodem zou het ook niet helpen als het hard gaat plenzen, want dan stroomt het meeste water gewoon weg.

Lees ook: Staatsbosbeheer sluit mountainbikeroute om droogte

Vanaf zondag is het gewoon weer stralend zonnig, kurkdroog en warm. Daarbij wordt het over het algemeen 15-21 graden. Er staat een stevige oostenwind. Dit zijn de slechtst denkbare weersomstandigheden in het geval van droogte. Omdat het hard waait, de zon geen strobreed in de weg wordt gelegd en het ook nog eens warm is, is de verdamping maximaal.

Lees ook: daar is de droogte weer.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven