Is het helder tijdens de gedeeltelijke supermaansverduistering?

17 september 2024, 07:30

Astronomie
Twee jaar geleden was er ook een gedeeltelijke zonsverduistering. Foto: G. Diekmann, Eerbeek

In de nacht van woensdag 18 september kun je een gedeeltelijke maansverduistering waarnemen, waarbij een klein hapje uit de maan wordt genomen. Deze keer is dat extra bijzonder, want de maansverduistering gaat samen met een supermaan. Of het helder en droog is tijdens dit astronomische fenomeen, lees je in dit artikel!

Na een periode met nat en koel weer is de nieuwe week met droger en zachter weer van start gegaan. Ook komende dagen is dat het geval en ook de nachten verlopen droog en in eerste instantie helder. De verduistering van de supermaan begint om 2:40 uur en eindigt om 6:50 uur met het maximum rond 4:45 uur.

Vrij zachte nacht met kans op mist

Je moet dus vroeg je wekker zetten om de gedeeltelijke verduistering te kunnen zien. Toch is er nog een spelbreker die het zicht op de verduistering mogelijk beperkt.

Iets meer dan een jaar geleden was er ook een supermaan zichtbaar. Foto: Adri Joosse
Iets meer dan een jaar geleden was er ook een supermaan zichtbaar. Foto: Adri Joosse

Doordat er weinig wind staat is er met name in de oostelijke regio’s van ons land kans op laaghangende bewolking of mist. Tijdens de start van de verduistering is het op veel plaatsen nog wel helder, maar richting zonsopkomst krijgen steeds meer plaatsen met de mist of laaghangende bewolking te maken.

Lees hier meer over deze gedeeltelijke supermaansverduistering

De grootste kans op helder weer is weggelegd voor de westelijke provincies, omdat daar net wat meer wind staat uit een noordoostelijke richting. De temperatuur ligt op veel plaatsen rond 12 graden, waarmee het niet koud is om buiten naar de hemel te kijken. Toch is een vest of jas inmiddels wel aan te raden, zeker nu de meteorologische herfst al even is begonnen.

Wist je trouwens dat de maan er op het zuidelijk halfrond anders uitziet? Onze collega's van Weerplaza maakte daar een korte video over.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven