Dit is de kans op regen bij de F1 GP in Zandvoort

19 augustus 2024, 11:30

Sport
Regen F1 GP Zandvoort. Foto: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Komend weekend staat de F1 Grand Prix van Zandvoort op het programma. Als bezoeker hoop je misschien vooral op heerlijk zomerse omstandigheden, maar een bui kan de strijd op het circuit wel extra spannend maken. In dit artikel werpen we een eerste blik op het weer tijdens de GP van Zandvoort.

Deze week is er veel ruimte voor de zon en is het vaak heel aangenaam weer voor buitenactiviteiten, maar soms weet een gebied met buien toch door te dringen tot ons land. Dit gebeurt dinsdag in de loop van de middag en in de avond, waarna het woensdag en donderdag weer zonnig en droog is. Daarbij wordt het donderdag ook zomers warm.

De zomerse aanloop is geen voorbode voor een droog raceweekend. Vrijdag steekt in Zandvoort een vrij krachtige zuidwestenwind op en daarmee wordt veel bewolking vanaf de Noordzee aangevoerd. Waarschijnlijk ontstaan in de loop van de middag en avond ook buien, deze lijken vooral aan de kust voor te komen. En daarmee moet in Zandvoort rekening worden gehouden met buien. Daarbij is de kans op regen tijdens de tweede vrije training groter dan tijdens de eerste training.

Overigens is de verwachting nog wel onzeker, want er zijn ook modellen die de vrijdag nog droog berekenen. Naast de regen moet door de coureurs rekening gehouden worden met windstoten tot 75 km/uur. Het wordt een graad of 22.

WOL F1 GP Zandvoort

Zaterdag grote buienkans

Op zaterdag is de kans op buien nog een stuk groter dan op vrijdag. De weermodellen zijn het erover eens dat in de loop van de dag een buiengebied van west naar oost over het land zal trekken. Hoe laat dit buiengebied overtrekt is nog wel onzeker, maar er is kans op een spectaculaire kwalificatie op een nat circuit. Als bezoeker doe je er goed aan om een poncho mee te nemen. Het wordt zaterdag maximaal 20 graden, maar in de regen is het een aantal graden kouder. Opnieuw waait het vrij krachtig, windkracht 5, uit het zuidwesten met windvlagen tot circa 60 km/uur.

Droge race?

Op zondag neemt de kans op regen overdag sterk af en komt de zon in de middag tijdens de race waarschijnlijk flink tevoorschijn. Er wordt zonkracht 4 verwacht en dat betekent dat je huid binnen 25-40 minuten kan verbranden. Vergeet je dus niet in te smeren met zonnebrandcrème. Met temperaturen van een graad of 20 en een matige westenwind heb je niet in de gaten dat je verbrandt, doordat je huid niet zo warm wordt.

Op deze termijn moeten we bij deze verwachting voor zondag natuurlijk nog wel een slag om de arm houden. Het is namelijk nog goed mogelijk dat de buien zondag toch langer aanhouden. Volg daarom de komende week onze berichtgeving. Op woensdag en op zaterdag publiceren we een volgende verwachting over de GP van Zandvoort.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl en Motorsport.com.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven