Zonsopgang en -ondergang extra oranje door Canadese bosbrandrook

19 augustus 2024, 12:01

Zon
Oranje zonsondergang. Foto: ANP / EPA / Kalnins.

Rook afkomstig van bosbranden in Canada zorgt in Nederland maandag voor een minder felle zon. Ook kleurt de zonsopgang- en ondergang extra oranje. Daarnaast kunnen we een mooie maansopkomst zien, waarbij sprake is van een zogenaamde supermaan.

In het westen van Canada woeden in een omvangrijk gebied in de provincies Alberta en British Columbia bosbranden. Rook afkomstig van die branden waaide in de afgelopen dagen over de Atlantische Oceaan en heeft momenteel Nederland bereikt. Doordat het zonlicht door de rookdeeltjes wordt gebroken, schijnt de zon minder fel.

Hieronder verzamelen we foto's van de bosbrandenrook.

Ook kleurt de lucht extra oranje en rood bij het opkomen en ondergaan van de zon door de rookdeeltjes in de atmosfeer. Maandagavond is er sprake van een volle 'supermaan'. De volle maan lijkt iets groter en helderder, doordat deze dichter bij de aarde staat. In september en oktober zal de maan nog dichter bij de aarde staan.

Lees ook: Dit is waarom de lucht bij zonsopkomst en zonsondergang rood kleurt

Wie de supermaan wil spotten heeft geen last van de Canadese bosbrandrook. Op wat sluierbewolking na lijkt het volgens ons weerbericht vanavond helder te zijn en de bosbrandrook kan de maan juist mooi oranje kleuren als hij net boven de horizon uitkomt. Daardoor kunnen we de opkomst van de supermaan, dat is omstreeks 21.15 uur, op veel plaatsen goed waarnemen. Tegen zonsondergang is het met een graad of 20 nog lang warm.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven