Nederland heeft te kampen met droogte.**Sinds halverwege maart is geen regen van betekenis gevallen. Hierdoor loopt het verschil tussen neerslag en verdamping steeds verder op. Dit zorgt voor grote problemen in natuurgebieden.**
In natuurgebied de Deurnsche Peel (Noord-Brabant) woedt een natuurbrand. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van een zeer grote veenbrand. Twaalf bluswagens bestrijden de vuurzee. De brandweer heeft ondersteuning aangevraagd van blushelikopters van defensie, aldus de woordvoerder.
Volgens de brandweer staat een gebied van zeker 500 bij 800 meter in brand. Volgens de woordvoerder breidt de brand zich steeds verder uit. Brabantse spuitgasten krijgen hulp van collega’s uit Noord-Limburg. Rookwolken zijn tot in de verre omtrek zichtbaar. Een veenbrand is lastig te bestrijden, aldus de woordvoerder, omdat het vuur ondergronds verder smeult en zich verspreidt.
Het is erg droog en de kans op natuurbranden is daardoor groot. Door de straffe wind breidt de brand zich volgens de woordvoerder snel uit.
Middels twee NL Alerts zijn mensen opgeroepen uit het gebied weg te blijven en ramen en deuren te sluiten.
De brand brak rond 12.45 uur uit door nog onbekende oorzaak.
Herkenbosch
In Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch, vlak bij Roermond, is maandagmiddag een zeer grote brand uitgebroken in een bos- en heidegebied. De brandweer sloeg groot alarm en bestrijdt de vuurzee met groot materieel. De brand woedt op het grensgebied tussen Herkenbosch en Duitsland. De Duitse brandweer is de Midden-Limburgse collega’s te hulp geschoten, aldus een woordvoerder van de brandweer.
De oorzaak van de brand is niet bekend. Wel waarschuwden de veiligheidsregio’s eerder al voor de droogte waardoor het brandgevaar groter is dan anders. Door de wind verspreidt het vuur zich snel.
De politie roept mensen op uit het gebied weg te blijven en de hulpdiensten niet in de weg te lopen.
Lees ook: Droogte in Nederland zorgt voor problemen
België
Ook in België zijn er problemen door de droogte. Het risico op brand in natuurgebieden in de Vlaamse provincies Antwerpen en Limburg is extreem hoog. Vanwege de aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind is code rood van kracht, meldt het Agentschap Natuur en Bos maandag.
Het betreft vooral dennenbossen en heidegronden. De natuurgebieden kunnen om praktische redenen niet worden afgesloten, maar de dienst adviseert ze niet te betreden. Als er brand uitbreekt, zet de brandweer extra materieel en mankracht in. Brandtorens worden waar nodig bemand.
Het agentschap geeft extra tips voor wie toch de natuur in wil: blijf aan de rand van het bos of natuurgebied, laat geen blinkend materiaal rondslingeren, gooi geen sigaretten zomaar weg en blijf de crisismaatregelen respecteren, zoals voldoende afstand houden en in beweging blijven.
Lees ook: daar is de droogte weer!
Foto: ANP