Het is nat en onstuimig en er is kans op storm. Komende nacht en morgenochtend is in het noordwestelijk kustgebied kans op storm, zaterdag kan in het zuidwesten een volle windkracht 9 komen te staan en deze storm heeft al de naam Darragh gekregen. Twee stormen kort na elkaar noemen we een tweelingstorm en mocht het tot storm komen, dan is het de eerste winterstorm van het seizoen en alweer de zevende storm van 2024.
Na deze natte en onstuimige Sinterklaas bereikt op pakjesavond een volgend regengebied ons land. De matige tot aan zee krachtige zuiden- tot zuidwestenwind neemt verder in kracht toe en later vanavond is de wind aan de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard, windkracht 6 of 7. Ook is er in het westelijk kustgebied kans op zware windstoten rond 80 km/uur.
Komende nacht draait de wind naar noordwest en neemt verder in kracht toe. Aan het eind van de nacht waait het aan zee stormachtig met kans op tijdelijke storm, windkracht 8 tot 9. Landinwaarts waait het vrij krachtig tot soms hard, kracht 5 tot 7. In de kustprovincies is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De westkust van Noord-Holland, de kust van Friesland en de Waddeneilanden maken zelfs kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur. In 2013 kwam het tijdens Sinterklaas tot storm.
Morgenochtend kans op noordwesterstorm
Vrijdagochtend start zeer onstuimig met aan zee een harde of stormachtige noordwestenwind (7-8 Bft.) en in het noordwestelijk kustgebied zelfs kans op noordwesterstorm (windkracht 9). Daarbij komen (zeer) zware windstoten voor tot 100-115 km/uur. Er zijn zelfs berekeningen tot 120 km/uur. Elders in het noorden en westen komt het tot zware windstoten van 75 tot 100 km/uur. Het weerbeeld bestaat verder uit een mix van buien en opklaringen. De temperatuur ligt rond 8 graden. Eind van de ochtend neemt de wind geleidelijk wat af.
Zaterdagochtend opnieuw kans op storm
Wie denkt dat het daarna gedaan is met het natte en onstuimige weer komt bedrogen uit. De eerste dag van het weekend wordt opnieuw een natte en onstuimige dag. Overal waait het flink en is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6, maar aan de Zeeuwse kust komt waarschijnlijk de sterkste wind te staan. Vooral zaterdagochtend staat er in het zuidwesten een stormachtige zuidwestenwind met kans op (tijdelijk) storm, windkracht 8 tot 9. Deze storm heeft door de Ierse weerdienst de naam Darragh gekregen. Zaterdagmiddag neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar in de avond kan de wind in Zeeland mogelijk nog een keer fel uithalen vanuit het westen tot noordwesten. Zoals het er nu naar uitziet zal de storm vooral flink tekeergaan aan de Belgische en Noord-Franse kust, maar Zeeland krijgt er een schampschot van mee. Of het echt tot een officiële storm komt in Zeeland is afwachten. Sowieso is het een gure dag om eropuit te trekken. Meer over het weer de komende tijd lees je in het uitgebreide weerbericht.
Eerste winterstormen
Mocht het tot één of twee officiële stormen komen dan zijn dat de eerste winterstormen van het seizoen. In de vorige winter kwam het tot vier stormen. Op 21 december 2023 werd op Vlieland en Lauwersoog stormkracht 9 genoteerd door storm Pia. Vervolgens trok op 2 januari 2024 storm Henk over het land. Op 22 januari hadden we te maken met storm Isha en op 24 januari trok storm Jocelyn over het land.
In het winterseizoen daarvoor kwam het nergens tot storm, maar de winter daarvoor noteerde zes stormen. Op 1 december 2021 werd de eerste winterstorm genoteerd en zeker in februari 2022 stormde het vaak. Op 31 januari trok Corrie over het land en daarna stormde het op 6 februari, 16 februari (Dudley), 18 februari (Eunice) en 20 februari (Franklin). Deze laatste werden een drielingstorm genoemd.
Definities van storm en zware storm
Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 12:30 uur tot 13:30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 12:00 uur tot 13:00 uur of van 13:00 uur tot 14:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijk storm, of tijdelijk stormkracht 9.
Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over het een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.