2020 is tot dusver het droogste jaar ooit gemeten. Het neerslagtekort bedroeg, wanneer er meer water verdampt dan er aan neerslag valt, dinsdag gemiddeld over Nederland 123,7 millimeter.
Het recordjaar qua droogte was 2011, het neerslagtekort bedroeg op 19 mei toen 115,2 millimeter. Op de derde plek in de lijst met droogste jaren staat 1976, dat had een neerslagtekort van 100,1 millimeter. Vorig jaar was het neerslagtekort op 19 mei nog 78,5 millimeter.
Een neerslagtekort van 123,7 millimeter betekent dat er sinds 1 april, het begin van het groeiseizoen en de metingen, 123,7 millimeter meer regenwater is verdampt dan dat er is gevallen. Aan de grondwaterstand kan worden afgelezen hoe droog het is. Met name in het zuiden en oosten van het land staat het grondwater veel lager dan normaal. Op de Veluwe en de Brabantse zandgronden wordt de droogte goed zichtbaar door bijvoorbeeld geel kleurend gras. Het lijkt al juli zoals de natuur er nu uitziet.
Voorlopig komt er ook geen einde aan de droogte. De komende weken wordt er nauwelijks regen verwacht en is het regelmatig zonnig en warm. Daardoor kan het neerslagtekort begin juni oplopen naar 153 millimeter. Uiteindelijk kan 2020 daarmee het droogste jaar dat ooit is gemeten worden.
Foto: ANP