Afgelopen nacht daalde de temperatuur op weerstation Twenthe op 10 cm hoogte naar -1,3 graden. Daarmee is de eerste grondvorst na de zomer een feit. Dat we nu voor het eerst na de zomer met grondvorst te maken krijgen is volstrekt normaal. Gemiddeld komt het op 12 september tot de eerste vorst aan de grond.
De vroegste datum met vorst aan de grond na de hoogzomer was 22 augustus 1973. Die nacht daalde de temperatuur op de meetstations Twenthe, Valkenburg (Zuid-Holland) en Soesterberg op klomphoogte tot onder nul. Twenthe noteerde zelfs -2,2 graden. Ook in 1993 kwam het uitzonderlijk vroeg in de najaarsperiode tot vorst aan de grond. Op 29 augustus daalde de temperatuur in Soesterberg, Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven tot een paar tienden onder nul.
Eerste grondvorst vaak in september
In 2019 daalde de temperatuur op 18 september voor het eerst na de zomer tot onder nul. Gilze-Rijen mat op 10 cm hoogte -0,9 graden. Eindhoven en Maastricht noteerden -0,4 graden en in Twenthe daalde het kwik naar -0,1 graden. In 2018 vroor het aan de grond op de eerste dag van de meteorologische herfst met in Twenthe -0,4 graden.
In 2014 kwam het recordlaat tot de eerste vorst op klomphoogte. Pas op 5 november daalde de temperatuur in Eindhoven aan de grond naar -0,6 graden.
Laatste grondvorst was in mei
De laatste keer dat het dit jaar aan de grond vroor was op 29 mei. Op de weerstations Twenthe, Heino en Eelde daalde de temperatuur aan de grond tot onder nul. In Eelde vroor het zelfs matig met -5,4 graden. De periode waarin nog nooit ergens in Nederland vorst aan de grond is waargenomen loopt van 20 juli tot en met 21 augustus. Toch scheelde het dit jaar niet veel of deze periode was iets korter geworden. Op 22 juli 2020 daalde de temperatuur in Twenthe naar 1,1 graden.
Of het de komende dagen opnieuw tot vorst aan de grond komt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Foto: Art Johnson