Maeslantkering in Nieuwe Waterweg sluit voor het eerst vanwege hoog water

21 december 2023, 22:00

Storm
Gesloten Maeslantkering in 2007. Foto: RWS / Joop van Houdt

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland gaat voor het eerst sinds de opening in 1997 spontaan dicht vanwege hoogwater, veroorzaakt door storm Pia die vandaag over de Noordzee en het Waddengebied trok.

Rijkswaterstaat verwacht dat de kering rond 22.00 uur donderdagavond dicht is. Het scheepvaartverkeer op de belangrijke waterweg naar de Rotterdamse haven was eerder donderdagavond al stilgelegd, omdat de kans groot was dat de kering zou gaan sluiten.

Rijkswaterstaat denkt dat de Maeslantkering vrijdagmorgen rond 06.00 uur weer opengaat. De kering sluit geheel automatisch zodra er een waterstand van 3 meter boven NAP bij Rotterdam wordt bereikt. Ze gaat ook vanzelf weer open. Er is wel een team van Rijkswaterstaat aanwezig bij de stormvloedkering, om in de gaten te houden of alles goed gaat en om eventueel handmatig in te grijpen.

Lees ook: Eerste winterstorm van winter 2023-2024 een feit

Ook Hartelkering gesloten

Nu de Maeslantkering sluit, gaat ook de Hartelkering boven het Hartelkanaal bij Spijkenisse dicht. De Maeslant- en de Hartelkering vormen samen de Europoortkering. Als de Maeslantkering sluit, zakt de Hartelkering ook naar beneden, aldus Rijkswaterstaat.

Hartelkering. Foto: RWS / Afdeling Multimedia Rijkswaterstaat
Hartelkering. Foto: RWS / Afdeling Multimedia Rijkswaterstaat

De twee deuren van elk 210 meter lang, 22 meter hoog en 15 meter diep in de Maeslantkering lopen vol water en zakken dan naar de bodem van de Nieuwe Waterweg. Daarvoor is veel ruimte nodig. Daarom is de scheepvaart al eerder donderdagavond gestremd. De Maeslantkering heeft de grootste beweegbare delen van alle waterkeringen ter wereld.

De kering is onderdeel van de Deltawerken, maar pas veel later ontworpen en gebouwd. Oorspronkelijk zouden er dijken worden gebouwd langs de Nieuwe Waterweg om de haven van Rotterdam goed bereikbaar te houden. Maar dat bleek toch veel kostbaarder en tijdrovender te worden dan eerder werd gedacht. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw is toen besloten om toch een beweegbare kering aan te leggen die hoogwater vanuit zee zou kunnen weerstaan.

De Maeslantkering wordt elk jaar op proef gesloten om te zien of het systeem nog vlekkeloos werkt. Tijdens storm werd de kering in 2007 en 2018 bij een lagere waarde dan 3 meter al gesloten, om te testen of alles werkte zoals het bedoeld was.

Impact scheepvaart

Normaal varen er per dag zo'n dertig zeeschepen en tientallen binnenvaartschepen door de Nieuwe Waterweg bij de Maeslantkering. Het gaat om de toegangsweg naar het oostelijk deel van de Rotterdamse haven, naar onder andere Schiedam, Vlaardingen en de Botlek. Ondernemersvereniging evofenedex, die voor duizenden bedrijven in Nederland de logistieke en handelsbelangen behartigt, denkt evenwel dat de hinder voor het bedrijfsleven beperkt zal zijn. In vaarschema's zit volgens een woordvoerder altijd wel wat ruimte.

Nog meer keringen gesloten

Ook de Oosterschelde, Hollandsche IJssel-kering en de Rampspolkering bij Kampen zijn of worden gesloten. Ook de Haringvlietsluizen zijn gesloten, normaal staan die op een kier.

In verschillende regio's langs de kust is dijkbewaking ingesteld en zijn coupures in dijken en stormvloeddeuren in sluizen gesloten. Dit geldt ook voor Delfzijl waar de buitengaatse haven zal overstromen en een zeldzaam hoge waterstand van 4,70 meter boven NAP wordt verwacht. De hoogst gemeten waarde ooit daar is 4,83 meter, gemeten tijdens de Allerheiligenvloed op 1 november 2006.

Balgstuw bij Kampen. Foto: Liset van Dijk
Balgstuw bij Kampen. Foto: Liset van Dijk

Overlooppolder in gebruik

Doordat de Rijn ook nog veel water afvoert en er tijdelijk niet geloosd kan worden op zee zal waarschijnlijk de Noordwaardpolder bij Werkendam overstromen. Dit is een speciaal ingerichte polder die de rivier in de Biesbosch extra ruimte geeft en zo de druk op de rivierdijken vermindert. Ook het Veluwemeer, IJsselmeer en Markermeer komen extra hoog te staan, doordat de rivieren veel water afvoeren en het lozen op de Noordzee nu bemoeilijkt wordt.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven