Update! Onstuimige start van de GP in Zandvoort

23 augustus 2024, 10:30

Sport
F1 Max Verstappen Zandvoort

Dit weekend staat de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort op het programma. De verschillen beloven groot te worden wat het weerbeeld betreft: vrijdag is het onstuimig met veel wind, terwijl zaterdag kans is op fikse buien. Zondag is er veel zon.

Kans op zware windstoten

Deze vrijdag hebben vooral het westen en noordwesten van Nederland te maken met onstuimig weer. Een gebied met echt heel veel wind trekt over de Noordzee langs ons land, maar de kustgebieden pakken hier een veeg van mee.

In Zandvoort waait het eind van de ochtend en aan het begin van de middag enige tijd hard (dat is windkracht 7) en daarbij is kans op zware windstoten tot circa 85 kilometer per uur. De temperatuur ligt rond een graad of 20. Het weerbeeld hierbij is bewolkt met soms wat regen. In de loop van de middag trekt de regen weg en klaart het breed op. De wind neemt geleidelijk wat af en is eind van de middag nog vrij krachtig, windkracht 5.

Zaterdag kans op buien

Er is in de ochtend vrij veel bewolking aanwezig en hieruit kan soms wat regen vallen. Er zullen later in de ochtend en in de middag ook droge momenten zijn met wat zon. In de loop van de middag stijgt de kans op buien. Dit kunnen stevige buien zijn met kans op onweer en forse windvlagen, al is de kans op deze felle onweersbuien landinwaarts wel een stuk groter dan in Zandvoort. Voor de buien uit kan het nog 23 graden worden.

De wind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig (windkracht 4 of 5) en zuidelijk. Eind van de middag draait de wind naar het westen.

Racedag droog, frisse wind

Op zondag is de buienkans klein. Als het nog tot een bui komt zal dit tijdens de (vroege) ochtend zijn en niet tijdens de race. Zondagmiddag is het zonnig. Er wordt zonkracht 4 verwacht en dat betekent dat je huid na 30 tot 40 minuten kan verbranden. Vergeet je dus niet in te smeren met zonnebrandcrème. Bij een matige tot vrij krachtige wind (windkracht 4 of 5) uit het westen tot zuidwesten wordt het 19 graden en daarmee is het nipt aan de koele kant voor deze tijd van het jaar.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl en Motorsport.com.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven