Bergen waarschuwt voor instortingsgevaar op strand Egmond

22 december 2023, 13:50

Storm

Duinen langs het strand tussen Egmond aan Zee en Camperduin kunnen instorten doordat er in de nacht van donderdag op vrijdag veel zand is weggeslagen door storm Pia. Daarvoor waarschuwt vrijdag de gemeente Bergen, die bij de stranden ook waarschuwingsborden zal plaatsen. De duinen zijn door het weggeslagen zand instabiel geworden.

Door de storm zijn grote stukken van duinen afgeslagen. Daardoor zijn metershoge kliffen ontstaan tussen duintoppen en strand. Burgemeester Lars Voskuil van Bergen zegt te begrijpen dat het verleidelijk is om een kijkje te gaan nemen, maar mensen moeten echt uit de buurt blijven. "Kinderen moeten ook niet in het zand gaan spelen. Als een duin instort, word je bedolven onder een grote hoop zand."

Er rijden de komende dagen ook graafmachines en shovels op het strand om de schade te herstellen. Dat kan ook gevaarlijk zijn, aldus de gemeente. Vrijdagmiddag wordt opnieuw hoogwater op zee verwacht. Bergen werpt een zandwal op bij strandopgangen om te voorkomen dat die instabiel worden,

Op meer plaatsen langs de Noordzeekust zijn stukken van duinen afgeslagen door de storm en hoogwater op zee. Waterschappen raden recreanten aan om overal voorzichtig te zijn in de duinen. Als het nodig is, nemen gemeenten maatregelen voor de veiligheid, aldus de schappen.

Weggewaaide dakpannen

Storm Pia heeft bij honderden Nederlanders voor weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en omgevallen schuttingen gezorgd. Verzekeraars Interpolis en Nationale Nederlanden (NN) lieten dat vrijdag weten. De verzekeraars verwachten dat mensen komende dagen meer schade ontdekken en melden.

Omgewaaide dakpannen. Foto:  ANP /  Marco de Swart
Omgewaaide dakpannen. Foto: ANP / Marco de Swart

Interpolis heeft op vrijdagochtend driehonderd schademeldingen binnen, zegt een woordvoerder. De schade is vooral aan huizen en relatief weinig aan auto's. De meeste meldingen komen uit Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. "In Noord-Brabant waait het nog vrij stevig met windkracht 5, dus inspecteer geen loshangende takken en ga niet het dak op om schade te inspecteren. Wacht tot de wind is gaan liggen en het slechte weer voorbij is", waarschuwt de zegsman van de verzekeraar uit Tilburg.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven