De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is weer open. De scheepvaart van en naar de haven van Rotterdam is om 04.45 uur vrijdagmorgen hervat, aldus Rijkswaterstaat. Ook de Hartelkering bij Spijkenisse, die samen met de Maeslantkering de Europoortkering vormt, is weer geopend, zodat het Hartelkanaal ook weer bevaren kan worden.
De Maeslantkering sloot donderdagavond voor het eerst sinds de opening in 1997 uit zichzelf omdat in Rotterdam een waterstand van 3 meter boven NAP werd bereikt. Op dat moment gaat de kering automatisch dicht. Nu het water weer zakt, is de kering ook automatisch weer opengegaan. Volgens Rijkswaterstaat is het proces zonder problemen verlopen.
Unieke situatie
In de nacht van donderdag op vrijdag waren alle stormvloedkeringen van Nederland gesloten. Dat is een unieke situatie volgens Rijkswaterstaat. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat de Oosterscheldekering, de balgstuw Ramspol, de Hollandsche IJsselkering, de Haringvlietsluizen en de Maeslantkering en Hartelkering allemaal tegelijk gesloten waren om overstromingen te voorkomen. Vrijdag zullen de meeste keringen weer opengaan.
Stormvloed voorbij
Langs de westkust en noordkust kwam het water op verschillende plaatsen erg hoog te staan. In Scheveningen zijn kades ondergelopen en in Egmond aan Zee stond het water tot in de strandopgang.
Een aantal kades in het Waddengebied is in de nacht van donderdag op vrijdag onder water gelopen door zeer hoogwater op de Waddenzee in combinatie met de harde wind. Het gaat in elk geval om de kades bij Lauwersoog, Eemshaven, Delfzijl en Oudeschild op Texel. Inmiddels zakt het water weer volgens waterschap Noorderzijlvest. Alle coupures (doorgangen) in kades en dijken blijven voorlopig nog wel gesloten.
De waterstand in de Waddenzee kwam minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat donderdag nog verwachtte. In Delfzijl werd een waterstand van 4,70 meter boven NAP, maar dat viel uiteindelijk mee met 4,12 meter boven NAP. Hotel De Boegschroef in de haven van Delfzijl heeft geen wateroverlast gehad, aldus Stephan Bakker van het hotel. Donderdagavond werden alle gasten geëvacueerd, omdat er water in het pand zou komen te staan. Maar alleen de kruipruimtes zijn nat, aldus Bakker. Het hotel staat vrijdagmorgen vroeg nog wel op een "eilandje" in het water.
De dijkwachters van Wetterskip Fryslân hebben in de nacht van donderdag op vrijdag "hopen materiaal en afval" zien aanspoelen tegen de dijken en kustweringen. Vrijdag wordt geïnventariseerd wat er precies is aangespoeld en wat opgeruimd moet worden, aldus het schap.