Storm Lillian trekt over het Verenigd Koninkrijk

22 augustus 2024, 16:30

Storm
Golven tegen een golfbreker in New Brighton, VK, 9 april 2024. Foto via ANP EPA/ADAM VAUGHAN

Het noorden van het Verenigd Koninkrijk krijgt donderdagavond en vrijdagnacht te maken met storm Lilian. Er geldt code geel voor zware windstoten en regenval.

Volgens de Britse weerdienst Met Office trekt het lagedrukgebied vanavond en vannacht over het land. Naar verwachting komen er op grote schaal windstoten voor van 80 tot 95 kilometer per uur, lokaal mogelijk tot 120 kilometer per uur. Daarnaast valt er regionaal 20 tot 30 millimeter regen en lokaal 40 tot 50 millimeter in 12 uur.

Met Office heeft code geel afgegeven voor donderdag en vrijdag. De weerdienst waarschuwt voor hevige regen en mogelijk overstromingen. Ook raken mogelijk belangrijke wegen onbegaanbaar.

Ook code geel in Nederland

Het KNMI heeft ook code geel afgegeven voor Noord-Holland en het waddengebied. Er worden windstoten verwacht tot 80 kilometer per uur. Deze weerwaarschuwing geldt op vrijdag van 9.00 uur tot 15.00 uur.

Dit zijn de stormnamen voor dit seizoen!
Dit zijn de stormnamen voor dit seizoen!

Twaalfde storm van het seizoen

Lilian is de twaalfde storm die een naam krijgt sinds 1 september 2023. Met Office deelt een namenlijst voor stormen met het KNMI en de Ierse weerdienst Met Éireann.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven