Sneeuwklokjes en Maartse viooltjes staan dit jaar zo'n 40 dagen eerder in bloei dan 50 jaar geleden. Vergeleken met andere jaren in deze eeuw bloeien de bloemen 15 tot 22 dagen eerder.
Dat komt door klimaatverandering en ook door de warme winter van dit jaar. Deze winter eindigt vrijwel zeker in de top 10 van warmste winters sinds 1901, aldus biologen van de Wageningen Universiteit.
Lente begint steeds vroeger
De lente is dit jaar begonnen in februari in plaats van op 21 maart, aldus de wetenschappers. Struiken en planten die traditioneel het begin van de lente aankondigen staan al volop in bloei. Bijvoorbeeld de gele kornoelje, de zwarte els en het klein hoefblad, planten die vijftig jaar geleden pas in de tweede helft van maart in bloei kwamen.
Lees ook: waar is het in de lente het beste weer in Nederland?
Natuurkalender.nl houdt al 22 jaar bij hoe de natuur zich ontwikkelt. Waarnemingen van eerste bloei of pasgeboren dieren kunnen via de website worden doorgegeven. De waarnemingen en wetenschappelijke gegevens zorgen samen voor inzicht in het effect van klimaatverandering op de natuur, aldus de biologen.