Delen van Europa merken nu al de gevolgen van de opkomende droogte. De Europese klimaatdienst Copernicus schrijft in een nieuw droogterapport dat grote delen van Zuid- en West-Europa al te maken hebben met "aanzienlijke onregelmatigheden" van bodemvocht en waterstanden in rivieren als gevolg van een uitzonderlijk droge en warme winter.
Copernicus meldde eerder dit jaar dat de winter van 2022-2023 de tweede warmste winter was die ooit in Europa is gemeten. In het rapport van Copernicus staat onder meer dat de gevolgen van een droge en warme winter vooral te merken zijn in Frankrijk, Spanje en het noorden van Italië. In sommige gebieden worden ook de effecten van de droogte in 2022 nog gevoeld. Een droge winter na een droog jaar betekent dat waterbuffers nog steeds of nu al laag zijn. Daarmee groeien ook de zorgen over onder meer de watervoorziening en de productie van waterkracht.
Volgens het instituut toont de vergelijking met eerdere jaren de ernst van de droogte. De gecombineerde droogte-indicator (CDI) liet voor eind februari in 2021 nog vrijwel normale omstandigheden zien. In 2022 waren het vooral gebieden in Zuid-Europa die werd getroffen door droogte en dit jaar is de droogte vooral te merken in het westen en midden van Europa.
Water
In het rapport staat verder dat er maar weinig sneeuw is gevallen in de Alpen. Bovendien is een deel van het sneeuwdek al deels verdwenen als gevolg van warm weer. De verminderde hoeveelheid sneeuw die in de Alpen ligt heeft als gevolg dat er minder smeltwater zal bijdragen aan de watervoorzieningen en de waterstanden in de rivieren.
Wat verder kan bijdragen aan de lagere waterstanden is dat er een bovengemiddeld zachte lente wordt verwacht in Europa. Volgens het rapport is de voorspelling voor toekomstige regen nog onzeker, maar worden iets droger dan gemiddelde omstandigheden verwacht voor het westen van Europa. Dan kan zorgen voor nog lagere waterstanden, met directe gevolgen voor de landbouw, ecosystemen en de energievoorziening. Het instituut schrijft daarom dat het van groot belang is om zorgvuldig om te gaan met beheer van de watervoorraden.