Is het jou ook opgevallen? Veel bomen zijn nog kaal en het gras wordt er deze maand ook niet groener op. Dat was vorig jaar wel anders! Maar hoe schadelijk is het koude weer van deze lente eigenlijk voor natuur? In dit artikel lees je wat het effect is van de koude lente op dieren en planten.
Tot dusver verloopt de lente ruim een graad kouder dan normaal en is april zelfs een van de koudste in 35 jaar! Geen wonder dus dat de natuur het rustig aan doet. Dat bomen nu nog niet in blad staan en alles wat langzamer gaat, kan geen kwaad. De natuur past zich wel aan op de temperatuur. Wist je dat het huidige tempo waarin de natuur tot bloei komt vroeger eigenlijk heel normaal was? 50 jaar geleden ging het altijd zo!
Foto: Fas Vermeulen
Voordelen van koud weer voor de natuur
Het heeft zelfs voordelen dat de natuur wat langzamer is dit jaar. Zo groeit het gras traag en komen boeren pas later aan maaien toe. Dat is goed nieuws voor weidevogels, die broeden op de grote graslanden in Nederland. Voor insecten is het wisselend of ze de kou overleven. Muggen bijvoorbeeld kunnen niet zo goed tegen een afwisseling van vrieskou en warm weer. Maar wespen overleven de kou wel. Een wesp kan juist niet goed tegen nat en onstuimig weer! En hommels zijn tijdens de bijentelling dit jaar zelfs meer gezien dan vorig jaar!
Komende week blijft het koud voor de tijd van het jaar en ook de rest van de lente is qua temperatuur naar verwachting geen hoogvlieger. De natuur zal voorlopig dus nog wel langzaam verder uitlopen.
Bronnen: Weeronline, Arnold van Vliet, Trouw
Hoofdfoto: Bas Weetink