Zondag en maandag waren wereldwijd de warmste dagen ooit gemeten

24 juli 2024, 09:38

Records
Het is wereldwijd nog nooit zo warm geweest als afgelopen zondag. Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Afgelopen zondag, 21 juli is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden. Maandag werd het record alweer aangescherpt naar 17,15 graden.

In juli vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur voor het eerst sinds het begin van de metingen uit boven de 17 graden. In die maand waren er acht dagen met een temperatuur boven die grens. In augustus 2023 volgden nog vier dagen. Deze maand zijn er ook weer vier dagen boven de 17 graden geweest. Binnen Europa is het vooral warm in Turkije en de Balkan.

Record alweer aangescherpt

Maandag 22 juli geldt nu als de warmste dag ooit gemeten. Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur 17,15 graden, blijkt woensdag uit de metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Dat is een aanscherping van het record van afgelopen zondag, toen gemiddeld 17,09 graden werd geregistreerd.

Copernicus meldde onlangs dat in juni een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden was gemeten. Nog nooit was het in die maand zo warm. Het was de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord. In juli vorig jaar was het gemiddeld 16,95 graden.

Lees ook: 2023 was warmste jaar ooit gemeten

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven