
De satellieten van de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA ondervinden geen hinder van de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus. Hoewel de kantoren leeg zijn en wetenschappers vanuit huis moeten werken, blijven de satellieten klimaatgegevens leveren, meldt Bloomberg.
Die gegevens worden onder meer gebruikt voor wetenschappelijke modellen waarmee de wereldwijde klimaatverandering gevolgd en voorspeld kan worden. Uit de data kan bijvoorbeeld worden opgemaakt hoeveel ijs er smelt, hoeveel de zeespiegel stijgt en waar bossen verdwijnen. Ook kan het vulkanische activiteit of luchtvervuiling in kaart brengen.
“Het verzamelen van gegevens over het milieu en de toestand van de aarde en klimaatverandering is essentieel, dus het is een prioriteit om ervoor te zorgen dat die satellieten in de lucht zijn en draaien”, zegt Simonetta Cheli, wetenschapper bij ESA. Momenteel draaien 15 ESA-satellieten in een baan om de aarde om klimaatgegevens te verzamelen.
De gegevens worden niet alleen gebruikt om klimaatverandering op lange termijn in kaart te brengen. Onlangs liet de data van een van de satellieten zien dat de luchtverontreiniging in Noord-Italië flink was verminderd als gevolg van de lockdown in het land.
In Nederland blijven mensen ook meer binnen, ondanks het mooie weer.
Vanwege de pandemie lanceert de ESA voorlopig geen nieuwe satellieten. In de komende maanden stonden een paar lanceringen van communicatiesatellieten gepland.
Foto: EPA