Spannende tijden voor jongen van de gierzwaluw! Nadat ze de afgelopen maand op het nest hebben gezeten, vliegen ze nu uit. Dat moet in één keer goed gaan, want als ze eenmaal uitgevlogen zijn, blijven ze de komende twee tot drie jaar vliegen.
Om zich goed voor te bereiden, kijken ze al regelmatig over de rand van het nest om de omgeving te herkennen. In het nest doen ze alvast oefeningen om hun spieren voor te bereiden. Na het uitvliegen van de jongen rusten de ouders nog een paar dagen uit in het nest; ze hebben hard gewerkt om de jongen groot te brengen. Vooral ‘s avonds kun je de eerste vluchten van de jonge gierzwaluwen meemaken. Ze broeden in steden, dus houd daar de komende tijd de lucht goed in de gaten.
Foto: Mike Hirschler, IVN
De rode wegslak
Naaktslakken, velen griezelen ervan. Ze zijn slijmerig, kleven en ze kunnen zo onder je de deur door, ook al zat die dicht. Veel ruimte hebben ze niet nodig. Als je een composthoop hebt, een mooi gazonnetje of een plantenperkje, dan zal je de laatste tijd toen het zo lekker nat was, ‘overvallen’ zijn door naaktslakken. De rode wegslak is een van de bekendste. Het zijn nuttige dieren die een heleboel rotzooi opruimen. In je composthoop, maar ook daarbuiten. Ze eten in feite alles wat dood is, ook elkaar. Maar voor hetzelfde geld tref je ze aan bovenin een bloem, of in je slaplantjes. Dat is dan minder geslaagd. De kleur kan variëren van bruin naar oranje, rood en zelfs zwart. Ondanks dat ze ook je planten in de tuin aanvreten, valt het aan te bevelen ze hun gang te laten gaan. Ze trekken namelijk egels, padden en kikkers, spitsmuizen of zelfs dassen aan, want die lusten er wel pap van. En die wil je toch niet missen?
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN Hoofdfoto: Luc Hoogenstein, Saxifraga