weeronline

Deventer zet zich schrap voor hoogwater IJssel: 'wordt spannend'

27 december 2023, 14:09

Wateroverlast
De kade bij Deventer op tweede kerstdag 2023. Foto: ANP / Vincent Jannink.

De gemeente Deventer zet zich woensdag schrap voor het snel stijgende water in de rivier de IJssel. De vrees is dat het peil uiteindelijk zo hoog komt dat er water in de binnenstad stroomt.

Een woordvoerder zegt dat de gemeente nauwkeurig let op het waterpeil bij Lobith. Daar stroomt de Rijn Nederland binnen, die kort erna bij Arnhem in tweeën splitst in de Nederrijn en de IJssel. Het water doet er twee dagen over om van Lobith naar Deventer te stromen. "Op dit moment is de hoogste stand in Lobith bereikt", zegt de woordvoerder. Dat betekent dat Deventer zich nog even schrap moet zetten.

Kritieke waterstand

Woensdagochtend om 06.15 uur stond het waterpeil in Deventer op 6,21 meter. Dat is maar iets lager dan het kritieke punt van 6,30 meter waarop de IJssel overstroomt. De gemeente heeft de kades opgehoogd met zandzakken, waardoor dit kritieke punt iets hoger is. "We hopen dat dit voldoende is om de IJssel binnen de kades te houden", zegt de woordvoerder. "Het zal spannend worden."

De zegsman verwacht dat het hoogste waterpeil Deventer over ongeveer anderhalve dag bereikt. "Gisteren steeg het peil op een gegeven moment met een centimeter per uur. Daarna is dat gelukkig wel afgevlakt." Vooral factoren als harde regen of wind kunnen net het laatste zetje zijn waardoor de rivier toch over de kades stroomt.

In andere steden langs de IJssel worden geen problemen door het hoogwater verwacht. Zutphen ligt bijvoorbeeld op rivierduinen, waardoor het water minder makkelijk tot in de binnenstad komt. Er zijn wat wandel- en fietspaden afgesloten, maar verder verwacht de gemeente geen maatregelen te hoeven treffen. Ook Kampen verwacht droge voeten te houden. "De IJssel kan wel wat hebben", zegt een woordvoerder van de gemeente, die nauw in contact staat met het waterschap.

Hoogwater in De Dinkel. Foto: ANP / Vincent Jannink
Hoogwater in De Dinkel. Foto: ANP / Vincent Jannink

Enige overlast in Zwolle door hoogwater

Ook Zwolle heeft geen last van de IJssel. Het waterpeil in de binnenstad wordt vooral beïnvloed door de waterstand in de Vecht, ten noorden van Zwolle. Het peil in de grachten was flink opgelopen, maar het hoogtepunt werd dinsdagavond bereikt. De komende dagen zal het water gestaag zakken.

De Lichtjeswandeling in Zwolle, waaraan meer dan 4000 mensen zouden deelnemen, wordt wel afgelast. De wandeling zou woensdagavond plaatsvinden in het park Het Engelse Werk aan de oever van de IJssel. Door hevige regenval is het park te nat en zijn delen van de route niet toegankelijk. "Bomen van 150 jaar oud vallen om omdat ze met hun wortels in een plasje modder staan, paden van de route zijn niet goed toegankelijk, de weersvoorspellingen beloven geen verbetering", licht de organisatie van het wandelevenement op Instagram toe. De ruim 4000 deelnemers zouden de "natte paden in het park kapot wandelen", aldus de organisatie. "Dat willen we niet."

Vaarverbod in Dommelgebied om hoogwater

In het hele gebied van waterschap De Dommel in Noord-Brabant geldt tot nader order een vaarverbod vanwege het hoogwater. Het waterschap zegt dat het water op gaan tijdens hoogwater kan zorgen voor "gevaarlijke situaties". Normaal gesproken mag in meerdere beken in het gebied worden gekanood, gevaren en geroeid.

Het waterschap heeft het druk door het hoogwater. Zo staat het water van de Dommel in Sint-Oedenrode zo hoog, dat het waterschap heeft besloten daar een nooddijk aan te leggen. Daarnaast zijn op verschillende locaties pompen geplaatst om zo veel mogelijk water weg te pompen en worden de dijken continu geïnspecteerd.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven