Madrid wil toeristen met flamenco beschermen tegen hitte

27 juni 2024, 09:35

Buitenland
Mensen in Madrid beschermen zich met paraplu's van de zon. Bron: ANP / AFP / Javier Soriano

Madrid gaat toeristen met gratis flamencoshows in musea aanmoedigen om daar verkoeling te zoeken tijdens de heetste uren van de dag. De optredens moeten in juli en augustus tussen 15.00 en 17.00 uur worden opgevoerd, zegt de wethouder die gaat over cultuur en toerisme.

Temperaturen in de Spaanse hoofdstad stijgen regelmatig tot boven de 40 graden in de zomermaanden. In die periode vieren ook veel mensen vakantie in Madrid. Zo'n 1,6 miljoen toeristen bezochten de stad afgelopen juli en augustus. Bezoekers doen er volgens de autoriteiten goed aan om tijdens de hitte verkoeling te zoeken in gebouwen met airconditioning, zoals musea, bioscopen en bibliotheken.

Ruime keus aan activiteiten

De gemeente probeert dat aantrekkelijk te maken met een breed activiteitenprogramma. Het gaat naast de flamencoshows met bekende artiesten bijvoorbeeld ook om concerten en komische optredens in bibliotheken. Toeristen die liever naar de film willen, kunnen voor 17.00 uur met korting terecht bij een bioscoop. Het plan leidt volgens de gemeente ook niet tot een hoger elektriciteitsgebruik, omdat de openbare gebouwen de airconditioning toch hebben aanstaan.

Lees ook: de beste manieren om af te koelen tijdens hete dagen.

Overheden worstelen wereldwijd met de gevolgen van klimaatverandering. 2023 was voor Spanje het één op na warmste jaar sinds daar cijfers over worden bijgehouden, na 2022. Hittegolven in het Zuid-Europese land namen de afgelopen decennia in lengte toe en ook de gemiddelde temperatuur liep steeds verder op.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven