In IJmuiden stormde het vrijwel de hele ochtend. Meerdere uren werd een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Hiermee is officieel sprake van de eerste herfststorm en daarmee is het alweer de vijfde storm van het jaar. De storm van vandaag draagt de naam Aitor, deze naam werd eerder gegeven door de Spaanse weerdienst.
De storm van vandaag is de vijfde van dit jaar. Al op 2 januari trok storm Henk over het land, op 22 januari hadden we te maken met storm Isha en op 24 januari trok storm Jocelyn over het land. Op 6 juli noteerde IJmuiden twee uur lang stormkracht 9, maar deze storm kreeg geen naam.
Er is niet alleen sprake van storm, er komen ook zware windstoten voor. De zwaarste windstoot is ook gemeten in IJmuiden met 100 km/uur. Langs de hele kust en in het IJsselmeergebieden worden momenteel zware windstoten van 80-90 km/uur gemeten en lokaal nog wat meer.
Het blijft zeer onstuimig met af en toe storm langs de kust tot in de eerste helft van de middag. Begin van de middag komen de zwaarste windstoten voor in het Waddengebied. Tweede helft van de middag zwakt de wind geleidelijk af. Verder komt het tot buien en is het met 15 graden vrij koel voor de tijd van het jaar. Alle details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Lees ook: Bij welke windkracht gebruik je een stormparaplu?
Storm Aitor
De storm van vandaag heeft de naam Aitor gekregen. Deze naam komt niet uit de stormnamenlijst die we in Nederland hanteren, doordat de Spaanse weerdienst het systeem al eerder een naam uit hun lijst heeft gegeven. De afspraak is dat deze naam in zo'n geval wordt overgenomen in ons land.
Alleen stormen die grote impact hebben krijgen een naam en het KNMI hanteert samen met de Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) dezelfde naamgeving. Het is ook mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland en Ierland wel flink huishoudt. In dat geval heeft zo’n storm dan toch een naam gekregen.
Lees hier meer over de stormnamen
Niet altijd een herfststorm
Gemiddeld genomen beleven we de eerste herfststorm ongeveer half oktober. In 2023 kwam het op 19 september tot de eerste herfststorm. Ook op 2 en 24 november kwam het tot een officiële herfststorm. In het najaar van 2017 stormde het, net als in 2023, ook drie keer. Zowel op 13 september, 5 en 29 oktober was het raak. In de herfst van 2016 stormde het op 20 november.
Een herfststorm komt overigens niet elk jaar voor. In 2021 en 2022, maar ook in de herfst van 2018 en 2019 kwam het helemaal niet tot storm. Twee jaar op rij geen herfststorm is zeer uitzonderlijk. Het gebeurde ook in de herfstseizoenen van 1994 en 1995. Gemiddeld komt het eens in de vijf tot zes jaar niet tot storm in de meteorologische herfst.
Opvallend is dat het in 2022-2023 zowel tijdens de herfstmaanden september tot en met november, maar ook tijdens de wintermaanden december tot en met februari nergens in ons land tot storm is gekomen. Dat is zeer bijzonder, want de laatste keer dat dat gebeurde was in 1933. De vorige winter zonder storm is ook alweer tien jaar geleden.
Definities van storm en zware storm
Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 14:30 tot 15:30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 14:00 tot 15:00 of van 15:00 tot 16:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijk storm of tijdelijk stormkracht 9.
Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.