Met dit weer begint de meteorologische zomer

28 mei 2024, 07:30

Tijd en seizoenen
De meteorologische zomer begin wisselvallig. Foto: Nel van Es

Zaterdag 1 juni begint voor meteorologen de zomer. De aanloop naar de meteorologische zomer is deze week sterk wisselvallig en regelmatig nat. In dit artikel lees je welk weer we verwachten tijdens de eerste dagen van juni.

Op de eerste dag van juni ziet het weerbeeld er wisselvallig uit. Er trekken buien over het land, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind en het wordt 16 graden in het noordwesten tot 19 of 20 in het zuidoosten. Daarmee start de zomer aan de koele kant, want waarden van 18 tot 22 graden zijn begin juni gebruikelijk.

Door deze relatief lage temperaturen is sprake van vroege schaapscheerderskou. De schaapscheerderskou komt vaak voor in juni en kenmerkt een relatief koude periode aan het begin van de zomer.

Minder wisselvallig en iets warmer

In de eerste week van juni nemen de neerslagkansen verder af en schijnt vaker de zon. Slechts lokaal valt dan nog een bui. De temperatuur ligt vanaf maandag tussen 18 en 21 graden en daarmee is de temperatuur weer heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Lees ook over de verschillen tussen de meteorologische zomer en de astronomische zomer.

Meteorologische lente eindigt nat

De laatste dagen van de meteorologische lente verlopen, net als de gehele lente, wisselvallig en nat. Op deze dinsdag start de dag op veel plaatsen nog droog met zonneschijn, maar er ontstaan enkele buien en later volgt meer bewolking en regen. Het is 16 tot 19 graden.

Ook de komende dagen is het wisselvallig met buien. Met 18 graden is het een fractie frisser dan gebruikelijk eind mei. De details voor het weer deze dagen lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Ben je benieuwd welk zomerweer we krijgen? Lees dan onze zomerverwachting.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven