weeronline

Dit jaar geen herfst- en winterstorm en weinig stormschade, maar hoe bereidt je je er het beste op voor?

29 april 2023, 09:00

Storm
Hangen in de wind tijdens storm. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Voor het eerst sinds 1933 is er tijdens de herfst- en wintermaanden geen storm in Nederland voorgekomen en gelukkig kon weinig stormschade ontstaan. Begin 2022 raasden er nog drie zware stormen over Nederland: Dudley, Eunice en Franklin. Eunice staat zelfs in de top 3 van zwaarste stormen in Nederland in ruim vijftig jaar!

Doordat stormen steeds heftiger kunnen worden in een steeds warmere atmosfeer, is er ook meer kans op schade, zoals dakpannen die van de daken vallen, schuttingen die omwaaien en ramen die kapotgaan. En dat kan flink in de kosten lopen. In dit artikel geven we je samen met Independer vier handige tips over hoe je je kan voorbereiden op een storm en de schade zo klein mogelijk kan houden.

tip 1

Maak je dak stormbestendig

Het dak van je huis vangt tijdens een storm meestal veel wind en is daardoor extra kwetsbaar. Bepaalde onderdelen, bijvoorbeeld de dakpannen, kunnen beschadigd raken of zelfs wegwaaien. Het is daarom belangrijk om je dak goed te beschermen. Zorg ervoor dat de dakpannen goed verankerd zijn met extra bevestigingsmiddelen, zoals panhaken en schroeven. Controleer ook of de randen van het dak en de daklagen goed vastzitten. Als je niet weet hoe je dit moet doen is het handig om hier een expert voor in te huren.

tip 2

Zet losse objecten vast of haal ze binnen

Een schutting die niet goed vastzit kan tijdens een storm wegwaaien en daardoor veel schade veroorzaken of oplopen. Ook zonnepanelen kunnen door storm en wind beschadigd raken.

“Een herfst en winter zonder storm betekent ook nagenoeg geen schade aan je woning door storm. Dakpannen die van het huis waaien, schuttingen die omwaaien, kapotte ramen, het gebeurt regelmatig bij een storm. En omdat een storm ook vaak met regen gepaard gaat, is er vaak ook waterschade,” aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

“Gelukkig ben je hiervoor verzekerd met een opstalverzekering. Maar dan moet er wel sprake zijn van minimaal windkracht 7. Anders is er volgens de verzekeraar geen sprake van storm. Bovendien geldt bij de meeste verzekeraars een (hoger) eigen risico bij stormschade.”

Lees ook: komen zware stormen het vaakst in de herfst voor?

tip 3

Verzeker je spullen

Stormschade kan je helaas nooit helemaal voorkomen. Het is daarom verstandig om zowel je spullen binnen als buiten goed te beschermen. Een heftige storm kan namelijk voor lekkages zorgen of voor blikseminslag, waardoor je spullen binnen water- of brandschade op kunnen lopen.

Een handige manier om een (flinke) kostenpost te voorkomen is het afsluiten van een woonverzekering. Deze bestaat uit de opstalverzekering en een inboedelverzekering. De opstalverzekering vergoedt schade aan spullen die aan je huis vastzitten en de inboedelverzekering vergoedt spullen in je huis. Zo zijn al je spullen goed verzekerd.

tip 4

Plant struiken en hagen om de wind te breken

Tijdens een storm zorgen harde windstoten meestal voor de grootste schade. Er zijn windbestendige struiken en hagen te koop die de wind kunnen breken. Windbestendige struiken en hagen hebben een dikke stam, stevige takken en relatief kleine bladeren. Voorbeelden van windbestendige hagen en struiken zijn taxus, haagbeuk, hulst, meidoorn, lijsterbes en zwarte els.

Lees ook: de definities van storm en zware windstoten

Stormschade op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Foto: Matthijs van der Linden
Stormschade op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Foto: Matthijs van der Linden

Schade door storm

Niet alleen huiseigenaren waren afgelopen herfst en winter opgelucht. Ook voor verzekeraars was het gebrek aan schade een opluchting volgens expert woonverzekeringen Michel Ypma: “Verzekeraars zijn ook blij dat de herfst en winter zonder storm voorbij zijn gegaan. Want geen schade betekent ook geen schade-uitkeringen. Maar dat betekent niet dat direct de premies van de opstalverzekering omlaag zullen gaan. Verzekeraars kijken naar de (te verwachten) schade op langere termijn en bovendien zijn de kosten voor het herstellen van schade gestegen.”

Lees ook: waarom krijgen sommige stormen in Nederland een naam?

Je verzekeraar kan je misschien helpen met noodvoorzieningen zodat het niet erger wordt. Vooral belangrijk is dat je de schade niet meteen opruimt. Er komt namelijk meestal een expert langs om het te beoordelen. Op basis daarvan wordt de hoogte van de vergoeding bepaald en gekeken hoe de schade het best kan worden hersteld.

Houd er rekening mee dat je bij veel verzekeraars bij stormschade een hoger eigen risico hebt. Ook zijn de kosten voor schadeherstel de afgelopen jaren gestegen en verwachten verzekeraars dat er in de toekomst vaker schade door stormen zal ontstaan. Daardoor kunnen de premies van je verzekering omhoog gaan waardoor je duurder uit bent. Toch is het belangrijk om je goed te verzekeren, zodat je je in de meeste gevallen geen zorgen hoeft te maken over vervelende gevolgen door stormschade.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven