Bij zware stormen ontstaat eigenlijk altijd wel schade. Soms gaat het echt om pech, maar er is ook schade die we kunnen voorkomen. Ook daarbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. In dit artikel leggen we je uit hoe je je het beste kunt voorbereiden op een zware storm.
Bij een zware storm waait het echt wel harder dan een gewone storm. Voor een volwassene wordt het namelijk moeilijk om te blijven staan. Bij een gewone storm is dat wel te doen en hebben alleen kinderen of hele lichte mensen een handje nodig. Als het bij ons stormt hebben meestal de kustgebieden te maken met stormkracht. In het binnenland waait het wel wat minder hard, maar dat maakt de kans op overlast er niet minder op. Ook bij een harde of een stormachtige wind kan het lastig zijn om tegen de wind in te fietsen, richting te houden op de weg of te lopen.
Wat kun je doen?
Een storm zelf valt niet te vermijden, maar we kunnen wel zorgen dat we minder last ondervinden. Haal spullen rond je huis naar binnen of zet ze vast. Denk daarbij aan tuinmeubelen, een trampoline en vergeet niet je vuilnisbak. Een losse barbecue gaat zonder pardon tegen de grond en speelgoed of een lege gieter liggen in korte tijd bij de buren in de tuin. Ook kan het handig zijn om wankele potten binnen te zetten en ook plantenbakken aan je balkonrand of in de vensterbank zijn niet altijd veilig. Daarbij geldt, hoe hoger je woont, des te harder waait de wind rond je huis en komen spullen daardoor ook harder aan. Vergeet ook niet je ramen geheel te sluiten.
Fietsdomino
Fietsen op de standaard zijn bij een storm meestal niet veilig, ook omdat de vlagerige wind daarbij nog wel eens wat wil draaien. Ook scooters vallen bij een zware storm vaak op hun kant. Stilstaande auto’s vormen geen gevaar, maar let dan wel op of je hem niet onder die ene boom hebt staan waar de vorige keer ook al enkele takken vielen.
In het verkeer kun je verwachten dat alles wat meer tijd kost. Als je door een flinke windvlaag van richting wordt veranderd, zal het iets meer moeite kosten om terug te sturen. Hou er ook rekening mee dat andere weggebruikers eerder buiten hun rijbaan kunnen komen dan je zou verwachten. En moet je met fiets tegen de wind in oversteken, dan kost je dat zo een aantal seconden extra. Dat is best vervelend als het licht van de auto’s al op groen springt.
Je zou het misschien niet verwachten, maar dat het stormt wil niet zeggen dat het ook regent. De tijd dat het waait is meestal veel langer dan de tijd dat het regent. En soms is de regen al lang het land uit en schijnt zelfs de (laagstaande) zon. Dan is het lekker om een zonnebril in de auto te hebben.
Laat je paraplu vooral thuis
Een handig ding bij regen, maar tijdens een storm verandert een paraplu opeens in een flinke vlieger. Eenmaal uitgeklapt krijg je hem in de volle wind nauwelijks netjes opgevouwen. Als je pech hebt klapt hij dubbel en worden de baleinen verbogen. Ook als je hem heel weet te houden kan vergrendeling blokkeren waardoor je de paraplu niet in kunt klappen.
Houd waarschuwingen in de gaten
Via de app en onze site houden we je altijd op de hoogte van de zwaarte van een storm. Daarbij geven we aan welke provincies op dat moment het hardst getroffen worden en wat ons de komende tijd nog meer te wachten staat. Het kan dus zijn dat een storm zwaarder uitpakt en van code geel verandert in code oranje of zelfs rood. Bij code rood is sprake van een weeralarm en dan is het goed om je af te vragen of je écht op pad moet. Lees hier meer over code rood.
Tot slot nog een klassieker. Houd met de openen en sluiten van deuren de deurgreep goed vast. Afhankelijk van de wind kan je deur hard openwaaien en dat is slecht voor de scharnieren van je autodeur of je voordeur. Of je deur wil met een harde klap sluiten, terwijl jij misschien nog niet helemaal binnen bent. Wil je voorkomen dat je voordeur in jouw gezicht slaat? Doe dan de oude verkoperstruc waarbij je je voet vlak voor de deur zet, maar pas daarbij wel op.