2024 tot nu toe warmste jaar ooit

30 september 2024, 14:30

Klimaatverandering
Recordzonnige juni

Je zal het misschien niet zo ervaren hebben, maar de eerste negen maanden van een jaar zijn nog nooit zo warm verlopen als dit jaar. Slechts in twee maanden viel de temperatuur dit jaar lager uit dan gebruikelijk.

Dat we te maken hebben met een recordwarme periode is vooral te wijten aan de extreem zachte wintermaanden en het uitzonderlijk warme verloop van de lente. Zowel februari als maart verliepen recordwarm, en ook de maanden tot aan de zomer waren vaak erg warm voor de tijd van het jaar. Daarbij was het wel vaak nat, waardoor we vaak niet van de hoge temperaturen konden genieten.

Toen de zomer aanbrak bleef de temperatuur juist wat achter op het gemiddelde. Juni verliep een stuk kouder dan normaal met gemiddeld 15,8 graden tegen 16,4 normaal en daarbij was het ook nog eens ronduit wisselvallig. Ook in juli lag de temperatuur met 18,1 graden iets lager dan het gemiddelde van 18,3 graden, maar in augustus barstte de zomer los. Zomerse temperaturen waren volop aan de orde, en uiteindelijk lag de temperatuur met 19,3 graden fors hoger dan de normaal van 18,0 graden. Ook in september viel de temperatuur hoger uit dan gebruikelijk. Vooral in de eerste week was het erg warm, met regionaal zelfs tropische temperaturen.

Doordat juni en juli de enige maanden zijn die tot nu toe kouder zijn verlopen dan normaal, en we daarnaast alleen maar uitzonderlijk warme maanden hebben genoteerd, is er nu zelfs sprake van een tot nu toe recordwarm jaar.

Laatste jaren vaker zeer warm

De gemiddelde temperatuur over de eerste 9 maanden bedraagt normaal gesproken 11,7 graden. Tot nu toe liggen we daar met 12,9 graden ruim boven, wat goed is voor de eerste plaats. Opvallend genoeg hebben alle jaren sinds 2018, met uitzondering van 2021, een plek weten te bemachtigen in de top 10. Dit laat nog maar eens zien hoe warm de laatste decennia zijn verlopen in vergelijking met 50 jaar geleden.

Bij een normaal verloop van de rest van dit jaar komt de jaargemiddelde temperatuur uit rond 11,6 graden en daarmee ligt een top 5-notering binnen handbereik. Voor een recordwarm jaar zal het ook in de laatste drie maanden van dit jaar wat zachter dan normaal moeten blijven. Zelfs bij een vrij koud slot van het jaar komt 2024 alsnog in de top 10 uit. Wereldwijd wordt het waarschijnlijk wederom het warmste jaar ooit gemeten.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven