Update: extreem veel regen op komst in Centraal-Europa

05 september 2024, 08:25

Regen
Er is een grote kans dat het lokaal tot overstromingen gaat komen. Foto: Adobe Stock / ChiccoDodiFC

Grote delen van Centraal-Europa krijgen komende tijd te maken met fikse regenval. Er moet rekening worden gehouden met de kans op grootschalige overstromingen.

Terwijl wij ons in eigen land de rest van de week op kunnen maken voor zomerse taferelen neemt de wisselvalligheid in grote delen van Europa flink toe. In de buurt van het Italiaanse Genua zijn forse buien ontstaan en deze regengebieden hebben uiteindelijk flink wat hemelwater achtergelaten in Frankrijk, Zwitserland en het noorden van Italië.

Zeer veel regen op komst

Dinsdag trokken zeer stevige onweersbuien over grote delen van Italië, waardoor in Rome overstromingen plaatsvonden. Woensdag zijn boven de Middellandse Zee opnieuw stevige buien ontstaan die regionaal gepaard gingen met onweer, hagel en veel regen in korte tijd. Deze buien trokken vervolgens over grote delen van Zuidoost-Frankrijk en het noordwesten van Italië en het uiterste zuiden van Zwitserland. Op veel plaatsen was sprake van code oranje. Deze donderdag trekken de buien geleidelijk naar het noorden van Frankrijk. In het uiterste noorden van Italië blijven de buien ook donderdag aanhouden en in Ligurië en Piemonte in het noordwesten geldt code rood.

Op uitgebreide schaal kan tot en met donderdag in het zuidoosten van Frankrijk en in het noordwesten van Italië 30 tot 50 mm regen vallen en lokaal nog wat meer. Ook in het uiterste zuiden van Zwitserland kan veel regen vallen met lokaal meer dan 50 mm. De meeste regen wordt verwacht rondom de regio van Turijn en Milaan. Lokaal kan hier zelfs 100-150 mm vallen. De kans op overstromingen is in deze regio dan ook groot. Ook in de bergachtige gebieden van Zwitserland, Italië en Frankrijk kunnen grote hoeveelheden regen problemen veroorzaken.

Lees ook: Hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk.

Tijdelijk een weersverbetering

Vrijdag en zaterdag volgt een tijdelijke weersverbetering in de regio. De dagen verlopen overwegend droog en de zon schijnt flink. Op veel plaatsen is het zomers warm en daarmee dus heerlijk weer om eropuit te trekken. Dit aangename zomerweer is echter van korte duur, want vanaf zondag staan weer een paar kletsnatte dagen op het programma.

Vanaf zondag nog meer regen op komst?

Zondag ontstaan, wederom rondom het Italiaanse Genua, zeer stevige buien. Deze buien klonteren vervolgens samen om vervolgens als een grootschalig regengebied over grote delen van Centraal-Europa te trekken. Zondag zijn vooral Zwitserland, Noord-Italië en het oosten van Frankrijk aan de beurt. In het begin van de nieuwe week lijkt het neerslaggebied vervolgens over het noorden van Frankrijk, België en Duitsland te trekken. Mogelijk krijgen ook wij in eigen land er zelfs mee te maken.

Lokaal 300 milliliter mogelijk

De meeste neerslag wordt zondag en maandag verwacht in het oosten en noordoosten van Frankrijk. Met de buien van woensdag en donderdag erbij kunnen de neerslaghoeveelheden hier dan opgelopen zijn tot maar liefst 300 mm. Ook in het noorden van Italië kan er dan lokaal meer dan 200 mm regen zijn gevallen. Op deze termijn schuilt er uiteraard nog enige onzekerheid in de exacte koers van de regengebieden en dit heeft natuurlijk ook invloed op hoeveel water er uiteindelijk echt naar beneden komt, maar dat het in deze regio's op veel plaatsen kletsnat wordt de komende tijd is een formaliteit. Of wij ook in eigen land de komende periode rekening moeten houden met veel regen lees jij in ons uitgebreide weerbericht.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven