Vanuit verschillende plaatsen in het land waar het helder is werd gisteravond noorderlicht waargenomen. We kegen foto’s binnen van een roze of paarse gloed aan de hemel en op sommige plaatsen is zelfs een groene gloed te zien. Meestal is dat alleen te zien vanuit Noord-Europa.
Zondagavond was het noorderlicht in delen van Nederland te zien. De kans om het voor ons land zeldzame natuurverschijnsel maandagavond weer waar te nemen, is echter klein. De zonnestorm die zondag voor een hoge activiteit zorgde is momenteel afgezwakt.
Zoals het er nu naar uitziet staat een nieuwe zonnestorm nog niet op de planning. Een mix van wolken, opklaringen en een enkele bui bieden maandagavond wel kans op een heldere sterrenhemel. Ook zondagavond waren er vooral in het midden en zuiden van Nederland de meeste opklaringen. Flinke buien en een bewolkte hemel ontnamen in het noorden het zicht op het poollicht.
Vooral vanuit verschillende plaatsen in het zuiden en midden van het land kwam meldingen, omdat daar de meeste opklaringen voorkwamen.
Maar tussen de buien door is het ook in het noorden gespot en ook daar klaart het komende uren vaker op.
De komende uren blijft er kans om het noorderlicht te zien. Door een camera heen is het beter te zien (door de filtering van het licht) dan met het blote oog. Als het licht zwak is kun je het soms wel op de camera zien en niet met het blote oog.
Ook in het buitenland is het noorderlicht te zien, ook zuidelijker in Europa, zelfs tot in de Alpen!
Hoe ontstaat het poollicht
Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon. Deze geladen deeltjes worden met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd. Wanneer deze deeltjes in de atmosfeer terecht komen, botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Hierbij komt energie vrij en dat resulteert in de kleuren van het noorderlicht. Dit proces vindt plaats op 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak. Door het aardmagnetisch veld worden de elektrisch geladen deeltjes aangetrokken richting de Noordpool en de Zuidpool. Er bestaat dus ook zuiderlicht.
Lees ook: Wanneer kun je in Nederland noorderlicht verwachten?
Afgelopen september ook noorderlicht
In de nacht van 18 op 19 september was ook op enkele plaatsen in ons land het noorderlicht goed te zien. Zo ook door onze meteoroloog Wouter van Bernebeek op de Afsluitdijk. Bekijk hieronder hoe het eruit zag!
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Komende jaren meer noorderlicht te verwachten
Komende jaren neemt de kans om het noorderlicht te spotten toe. Dit heeft te maken met de zonnecyclus. Noorderlicht heeft te maken met zonuitbarstingen en hoeveel die voorkomen varieert door de jaren heen. Elke 11 jaar is er een maximum en daar tussenin zit een periode met een lagere zonactiviteit.
In juli 2014 vond het vorige maximum plaats en in december 2014 zaten we op een minimum. Daarna is de zonneactiviteit weer toegenomen en nu zijn we op weg naar een maxima dat in 2024 of 2025 zal vallen. Hierdoor is de kans op noorderlicht de komende maanden extra groot!
Variaties in het magneetveld van de aarde maken de herfst en lente nog net wat kansrijker voor noorderlicht dan de wintermaanden. Het magnetisch veld van de aarde reageert dan door de stand van de zon t.o.v. de aarde beter op de deeltjes van de zon, doordat het aardmagnetisch veld verstoord raakt.