Het weerfenomeen El Niño, dat in december z'n hoogtepunt bereikte, was een van de warmste ooit genoteerd. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dinsdag laten weten. Bovendien is de verwachting dat het weerfenomeen tot en met mei nog voor bovengemiddeld hoge temperaturen zorgt.
Volgens de WMO is er ongeveer 60 procent kans dat El Niño door blijft zetten in de periode maart tot mei. Het weerfenomeen zorgt doorgaans voor een hogere temperatuur van het zeewateroppervlak en meer regenval in delen van Zuid-Amerika, het zuiden van de Verenigde Staten, de Hoorn van Afrika en Centraal-Azië. Daarnaast kan het ook voor extreme droogte zorgen in Australië, Indonesië, delen van Zuid-Azië, Centraal-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika.
Lees ook: Wat is El Niño en wat zijn de gevolgen van dit natuurfenomeen?
Temperatuurrecords stapelen zich op
El Niño is bovendien volgens de WMO sinds afgelopen zomer verantwoordelijk voor een maandelijks temperatuurrecord. Toch is het niet de enige boosdoener. "Iedere maand sinds juni 2023 is er een nieuw maandelijks temperatuurrecord genoteerd", zegt WMO-baas Celeste Saulo. "En 2023 als geheel was het warmste jaar ooit gemeten. El Niño heeft aan deze recordtemperaturen bijgedragen, maar broeikasgassen die warmte vasthouden zijn net zo goed de grootste boosdoener."
Lees ook: Dit is de invloed van El Niño op het weer in Nederland