Op het weerstation in IJmuiden is het tot storm gekomen. Twee uur lang, tussen 13 en 15 uur, werd een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Daarmee was de eerste zomerstorm van dit jaar een feit is, ongeveer een jaar na zomerstorm Poly. De storm van vandaag is de vierde storm van dit jaar.
Dat het onstuimig zou worden was al wel duidelijk, maar in de laatste weermodellen werd het windveld steeds intenser berekend, waardoor het op weerstation IJmuiden in Noord-Holland officieel tot storm kwam. De zwaarste windstoot tot nu toe is daar 98 km per uur.
Vierde storm van het jaar
De storm van vandaag is de vierde van dit jaar. Al op 2 januari trok storm Henk over het land, op 22 januari hadden we te maken met storm Isha en een paar dagen later, op 24 januari, trok storm Jocelyn over het land.
Lees hier wat een storm precies is!
Niet alleen in IJmuiden, maar ook elders in Nederland kwamen zware windstoten voor. Langs de gehele westkust zijn windstoten gemeten boven 90 km per uur en iets verder landinwaarts, zoals in Rotterdam en Amsterdam, waaide het ook stevig met windstoten van meer dan 75 km per uur. Ook komende uren blijft het nog onstuimig, met de zwaarste windstoten in het Waddengebied. Lees daarover meer in ons uitgebreide weerbericht.
1 jaar na Poly
Ook vorig jaar kwam het tot een zomerstorm. Op 5 juli 2023 trok zomerstorm Poly over het land. Het was zelfs de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land! In IJmuiden kwam het tot een zeer zware storm (windkracht 11) en een windstoot van maar liefst 146 km/uur. In het noordwesten was sprake van een weeralarm vanwege de zeer zware windstoten. De keren daarvoor met een zomerstorm waren 25 augustus 2020, 10 augustus 2019, 6 juni 2017 en 25 juli 2015.
Definities van storm en zware storm
Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 14:30 tot 15:30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 14:00 tot 15:00 of van 15:00 tot 16:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijk storm of tijdelijk stormkracht 9.
Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.
Maatregelen om harde wind in het westen van Nederland
Vanwege de harde wind is het zeer gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Normaal gesproken zou op het strand de rode vlag gehesen worden. Dat is nu niet mogelijk vanwege diezelfde harde wind. Ga niet de zee in!", aldus de veiligheidsregio, die de boodschap richt aan mogelijke bezoekers van het Noorder- en Zuiderstrand van Scheveningen.
In Katwijk komt de reddingsbrigade met eenzelfde boodschap. "Het is door de wind onmogelijk een rode vlag te hangen, maar het is uiteraard verboden te zwemmen". (Bron ANP).
Het festival terrein van MadNes is ontruimd, de toenemende wind is de oorzaak.
Provinciale wegen
FlevoWegen, dat gaat over het beheer en onderhoud aan de provinciale wegen in Flevoland, heeft maatregelen getroffen op de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad. Op de weg over het Markermeer gelden vanwege de harde wind een inhaalverbod en een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.
In Haarlem is de Eksterlaan afgesloten. In die straat waaien er door de storm panelen en dakpannen van een aantal daken, meldt de veiligheidsregio. "Wees alert of blijf binnen tot de storm over is", wordt geadviseerd. (Bron ANP).
Tram 17
In Den Haag moet tram 17 omrijden omdat er een boom op de bovenleiding is gevallen. En door een boom op het spoor kunnen tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop voorlopig geen treinen rijden. Ook de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Breda ondervindt hinder van de weersomstandigheden. Tot zeker 18.30 uur rijden er op dat traject door de harde wind minder treinen, meldt de NS. (Bron ANP).