weeronline

Vallende sterren Perseïden op komst!

06 augustus 2022, 07:23

Astronomie
Perseïden boven de Zaanse Schans. Foto: Pieter Heine.

De vallende sterren van de Perseïden zijn onlosmakelijk verbonden met de zomervakantie. Veel mensen zijn vrij, gaan bij warm weer laat naar bed en zijn daarmee in de gelegenheid om een blik op de nachtelijke hemel te werpen. Daarom is deze meteorenzwerm zo populair. In dit artikel lees je of de condities dit jaar gunstig zijn voor het doen van wensen.

De afgelopen weken waren al geregeld vallende sterren te zien. Dit kwam door een mix van verschillende meteorenzwermen en losse meteoren. Midden in de nacht waren zo’n 12-20 vallende sterren per uur te zien. Met de Perseïden op komst zou je verwachten dat het aantal vallende sterren dat te zien is flink gaat toenemen, maar daar is geen sprake van. Er zijn dit jaar tijdens de pieknacht, van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus, ongeveer 10-18 vallende sterren per uur te zien die afkomstig zijn van de Perseïden. Samen met nog een paar andere vallende sterren komt het totaal dan uit op 12-20 meteoren per uur.

Waarom dit jaar een beperkte sterrenregen?

Bij gunstige condities kunnen de Perseïden in de pieknacht zo’n 85 vallende sterren per uur opleveren. Dat het er dit jaar minder zijn komt vooral doordat het volle maan is. Door het storende licht van de maan zijn alleen de helderste vallende sterren te zien. Ook valt de echte piek op zaterdag om 8 uur ’s ochtends en dan is het al licht. Kijken op het absolute piekmoment zit er dus niet in. Ook staat de meteorenzwerm van de Perseïden niet loodrecht boven ons hoofd. Wanneer dat wel het geval is zijn ze het beste zichtbaar.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Animatie door in60seconds.nl.

Beste kijkmoment

Het beste kijkmoment, met de meeste zichtbare vallende sterren, is op 13 augustus rond 4:45 uur. Er zijn er dan zo’n 20 per uur te zien. Kijk daarbij schuin omhoog naar het oosten tot noordoosten, dan maak je de beste kans om een vallende ster te zien. Je ziet dan een snel, helder en nalichtend spoor. De valsnelheid is duizelingwekkend hoog: bijna 214.000 km/uur.

Perseïden en zeevonk gevangen in één beeld. Foto: Corné Ouwehand.
Perseïden en zeevonk gevangen in één beeld. Foto: Corné Ouwehand.

Belangrijk is natuurlijk dat er tijdens het beste kijkmoment geen bewolking aanwezig is. Komende week is het meestal helder weer. Juist richting de pieknacht tonen verschillende weermodellen wel kans op wat bewolking en enkele buien. Toch is de kans op helder weer vooralsnog 75%. Het is afwachten hoe het precies uitpakt. Voor de pieknacht zullen we je hierover nauwkeurige informeren en de verwachting voor eind volgende week volg je ook gemakkelijk via ons weerbericht.

Wil je niet het risico lopen de wekker te zetten en teleurgesteld te worden door een bewolkte hemel? Kijk dan vooral al in de nachten ervoor. Ook dan zijn er zo’n 10-20 vallende sterren per uur te zien. Op 10 augustus om 3:30 uur zijn er zelfs 22 te zien. De kans op helder weer is dan 95%. De nachten verlopen volgende week zacht met rond middernacht vaak nog temperaturen van 20 graden en minima rond 15 graden.

Bekijk ook onze tips om optimaal naar vallende sterren te kunnen kijken.

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?

Vallende sterren, of meteoroïden, zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en dat zie je als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd. Wist je dat meteoren eigenlijk helemaal niet branden als ze door onze atmosfeer zoeven? Hoe dat precies zit lees je in ons artikel Wat zijn vallende sterren?

Bron: hemel.waarnemen.com

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven