Weekendweer: dit kan je verwachten van het lange paasweekend

07 april 2023, 07:07

Weekendverwachting
Eieren zoeken met Pasen. Foto: Adobe Stock / Miss Alva

Scholen zijn gesloten en ook veel werkenden hebben vier dagen vrij. Maar wordt het ook een weekend met gunstig weer voor buitenactiviteiten en kan je het bezoek ontvangen in je tuin? Je leest het in dit paasweekendweerbericht.

Tijdens het paasweekend zijn veel weertypes mogelijk. Op de koudste Pasen ooit werd het op eerste paasdag niet eens 4 graden. Ook viel er wel eens sneeuw met Pasen. Het kan tijdens de paasdagen echter ook (bijna) zomers warm zijn met maxima rond 25 graden. De warmste Pasen ooit vond plaats in 2011.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Goede Vrijdag minste dag van het paasweekend

Vandaag is er veel bewolking en in de ochtend valt vooral in het noorden regionaal (mot)regen. Later op de dag is er af en toe zon, maar komt het verspreid over het land ook tot een paar buien. Het wordt 10 tot 12 graden.

Alle details over het weer van vandaag lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Stille Zaterdag: zonnige perioden

Zaterdagochtend kan in het zuiden lokaal met mistbanken beginnen. Ook is in Zuid-Nederland in de loop van de dag kans op een lokaal regenbuitje, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Daarbij is er een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. Het wordt 11 graden op de Waddeneilanden en aan de noordkust, 13 graden in Amsterdam en Zwolle en 14 of 15 graden in Brabant, Limburg en Gelderland. De oosten- tot noordoostenwind is slechts zwak en daardoor is het heerlijk weer voor een lange wandeling of fietstocht.

Eerste paasdag: nog een paar graden warmer

Zondag wordt het 13 graden in Den Helder en Leeuwarden tot 16, misschien lokaal 17 graden in Zuid-Nederland. De dag start met wolkenvelden, maar al snel komt de zon tevoorschijn. In de middag is er een mix van zon en stapelwolken. Mogelijk komt het tot een plaatselijke bui. De kans hierop is het grootst in de noordelijke delen van het land. Op verreweg de meeste plekken blijft het de hele dag droog. De wind is opnieuw hooguit zwak en waait uit het oosten of zuidoosten.

’s Middags in de tuin zitten of op een terras kan prima. Hou wel een vest bij de hand, want als er even een wat dikkere wolk voor de zon komt is het toch tamelijk fris. Ook zonnebrandcrème kan nodig zijn. Tussen 12:00 en 15:00 uur schijnt de zon tijdelijk met zonkracht 4. Dit betekent dat als er geen wolken zijn je in 30-60 minuten kan verbranden.

Tweede paasdag: later op de dag regen

Voor maandag staat een weersverandering op de rol. De dag start droog en waarschijnlijk ook nog met wat zon. Door de toenemende bewolking kan dat een fraaie rode zonsopkomst opleveren. Er steekt een matige zuidenwind op, vanuit het westen neemt de bewolking toe en later op de dag volgt regen. In een snel scenario regent het aan het begin van de middag al in West-Nederland en wordt het slechts een graad of 13. In een langzamer scenario blijft het tot ver in de middag droog en stijgt het kwik in het binnenland naar 17 of 18 graden.

Lees ook: hoe wordt de datum van Pasen bepaald.

Dit weekendweerbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven