weeronline

Hooikoorts door bloeiend gras aanstaande

07 mei 2021, 06:55

Gezondheid
Bloeiend gras veroorzaakt veel hooikoortsklachten

Het graspollenseizoen staat voor de deur. Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype. Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Komende week zal dan ook het eerste gras tot bloei komen en stijgt de kans op hooikoortsklachten voor wie allergisch is voor graspollen. Het berkenpollenseizoen duurt dit jaar lang.

Door het koude weer van de afgelopen weken loopt de ontwikkeling in de natuur zeker twee weken achter in vergelijking met de voorgaande jaren. Andere jaren zagen we rond Koningsdag de bermen al vol staan met bloeiende vossenstaarthalmen (dit is vaak het eerste bloeiende grassoort), maar dit jaar zien we een week na Koningsdag nog maar slechts een enkel exemplaar voorzichtig in bloei komen.

Vanaf komend weekend zal zacht weer met maxima rond of boven 15 graden en minima tussen 5 en 10 graden de groei en bloei van het gras stimuleren. Het stuifmeel van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Piekperiode graspollenseizoen in de loop van juni

In de loop van mei zal gras op steeds meer plaatsen tot bloei komen. Hoe snel dit gaat hangt af van het temperatuurverloop in deze meimaand. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich momenteel ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin de meeste overlast wordt ondervonden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

Warm weer in mei zou voor een inhaalslag kunnen zorgen, waardoor het gras al eerder in juni massaal tot bloei komt. De verwachting voor het weer in de rest van mei is echter erg onzeker.

Lees ook: Wanneer piekt het hooikoortsseizoen?

Bloeiende berken veroorzaken veel hooikoorts klachten. Foto: Jos Hebben.
Bloeiende berken veroorzaken veel hooikoorts klachten. Foto: Jos Hebben.

Foto: Jos Hebben

Langdurig berkenpollenseizoen

Naast het graspollen veroorzaken ook bloeiende berken nog altijd veel klachten. Door de zeer koude aprilmaand verloopt het berkenpollenseizoen dit jaar zoals verwacht langzaam. Al begin april, met Pasen, begonnen de berken te bloeien. Door de lage temperaturen zijn de berken langzaam tot ontwikkeling gekomen en is er sprake van een lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen.

Op de relatief warme dagen van 27 en 28 april is door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wel een flinke piek waargenomen in de hoeveelheid berkenpollen in de lucht. De andere dagen van april en begin mei was de hoeveelheid pollen gematigd. Tot ver in mei kunnen laatbloeiende berken nog klachten veroorzaken. Warm weer kan er wel voor zorgen dat de bloei van deze berken kort duurt.

Lees ook: Bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts?

Tips tegen hooikoorts

Een beetje regen is altijd welkom als je hooikoorts hebt. Maar wist je dat je zelf ook wat kan doen om je hooikoortsklachten te verminderen? Je leest het in: Negen tips tegen hooikoorts

Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University; Letty de Weger, LUMC; Mieke Koenders, Elkerliek Ziekenhuis, Helmond; Jaco van Wezel, Weeronline

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven