Vorig jaar zeker 314 natuurbranden in Nederland, meeste in juni

07 mei 2024, 11:50

Bosbranden
Droogte in Deurne 2023. Foto: ANP/Rob Engelaar

Vorig jaar moest de brandweer in Nederland uitrukken voor zeker 314 natuurbranden. Ook waren er zeventig branden op militaire terreinen en 21 akkerbranden, blijkt uit de jaarrapportage natuurbranden van het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV).

Juni was de maand met de meeste natuurbranden, namelijk 191. Volgens het NIPV is een mogelijke verklaring de droogte in die maand. Vijf natuurbranden kregen vorig jaar een zogeheten GRIP-status. Dat houdt in dat de hulpdiensten gecoördineerd samenwerken. Het ging om een natuurbrand in Assen op 4 mei, een brand in het Limburgse Bergen op 4 juni, een brand in Purmerend op 12 juni, een in Musselkanaal op 16 juni en een natuurbrand in Ter Apel op 18 juni.

De onderzoekers koppelden ook gegevens van het KNMI aan de brandmeldingen. Uit de analyse komt naar voren dat de meeste branden waren bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Er was één natuurbrand waarbij de temperatuur onder 0 graden lag.

De branden op akkers waren vooral in juni, juli en augustus. Dat zijn de maanden waarin de graanvelden gedroogd en geoogst worden. De branden op militair terrein vonden het hele jaar plaats, maar alleen in de ochtend en middag. "Dit valt te verklaren doordat dit vooral de uren zijn wanneer defensie oefent", zo melden de onderzoekers.

Het is voor het eerst dat het NIPV natuurbranden heeft bijgehouden. De meldingen worden sinds vorig jaar automatisch verzameld. Daarna worden de meldingen gecontroleerd aan de hand van berichten uit de media, de brandweer, natuurbeheerders, defensie en sociale media.

2024 tot nu toe erg nat

Van droogte en natuurbrandgevaar is op dit moment geen sprake. Door het wisselvallige weer is de toplaag van de grond erg nat. Volgens de officiële waarschuwing op natuurbrandrisico.nl geldt 'fase 1' en zijn er geen bijzonderheden. Er wordt wel aangeraden om altijd voorzichtig te zijn met vuur in de natuur.

Bij aanhoudend droog weer kan in een maand tijd de droogte sterk toenemen. Vorig jaar verliepen maart en april nat. Mei verliep aan de droge kant met alleen regionaal veel neerslag. Daarna ontstonden in de zeer droge junimaand veel natuurbranden.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven