Dit jaar vier je misschien wel ongewild vakantie in eigen land of blijf je zelfs in je thuisomgeving. Natuurlijk hoop je dan op aangenaam zomerweer in juli en augustus. Op extreme hitte zoals in de vorige zomers zit je waarschijnlijk niet te wachten, maar koel zomerweer is weer het andere uiterste. In dit artikel vertellen we je welk weer je in de zomervakantie in Nederland kan verwachten.
De verwachting voor de zomervakantie heeft veel overeenkomsten met het weer in de zomer van 2018. Toen kregen we te maken met langdurige zomerse warmte, ernstige droogte en enkele flinke hittepieken.
Lees ook: Met dit weer begint de zomer in juni!
Zowel in juli als augustus zullen droge dagen dit jaar waarschijnlijk overheersen. De wind waait meestal uit het oosten en dat levert veel zomerse dagen en zonneschijn op. Vaak ligt de temperatuur op een, voor vakantievierders, aangenaam niveau van 25-30 graden. Leg die zwembroek dus alvast maar klaar!
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Kans op hittegolven
Wanneer de wind even de zuidoosthoek opzoekt is het direct puffen geblazen. Het kwikt stijgt dan gemakkelijk tot boven 30 graden. Er is kans op een of meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35-40 graden, zoals in de zomers van 2018 en 2019, zijn niet uit te sluiten. Dit leidt tot hittestress. Soms mondt de hitte uit in lokale regen- of onweersbuien.
Het zal regelmatig heerlijk weer zijn voor een dagje strand. Foto: ANP
Ondanks dat warm, droog en zonnig weer zal overheersen kun je tijdens je vakantie ook te maken krijgen met een weekje Hollandse wisselvalligheid. In beide maanden is daar kans op. Wanneer de wind tijdelijk vanaf de Noordzee waait trekken mogelijk enkele regen- en onweersbuien over het land. Ook blijft de middagtemperatuur in de kustprovincies dan steken rond 20 graden. Landinwaarts kan het ook dan nog gemakkelijk 25 graden worden.
Lees ook: Zo betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen
Het zeewater is door de warme zomer in augustus opgewarmd naar 20 graden of meer. Ook bij wat koeler en buiig weer kan het lekker zijn om even in de Noordzee te zwemmen. Het verschil met de luchttemperatuur is dan zeer klein, waardoor het water aanvoelt als een warm bad. Ga natuurlijk wel het water uit als het gaat onweren.
De nadelen van het droge weer
De droogte waar we als sinds april mee te maken hebben zal in de zomer verergeren. Dit betekent dat er grote kans is op mislukte oogsten en natuurbranden. Het gras ziet er deze zomer vaak geel uit en bomen laten van droogte hun bladeren vallen.
Foto: Ben Saanen
De planten in jouw tuin kunnen het ook zwaar krijgen en waarschijnlijk zullen we opnieuw extra zuinig moeten omgaan met drinkwater. Soms komt het wel tot regen- en onweersbuien, maar die maken geen einde aan de droogte.
Lees ook: Hoe vaak moet je bij droogte de tuin sproeien?
Hoofdfoto: ANP