Warmste april ooit in Spanje en Portugal

08 mei 2023, 17:14

Records
Al op 26 april werd het in het Spaanse Cordoba 38 graden. Foto: ANP / EPA / Salas

De maand april was dit jaar de warmste ooit gemeten in Spanje en Portugal, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus maandag. Wereldwijd staat april van dit jaar wat betreft warmte op een gedeelde vierde plek.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet lag de gemiddelde temperatuur met 14,9 graden op het Iberisch Schiereiland 3 graden boven het klimaatgemiddelde van 1991 tot 2020. Met name aan het einde van de maand was het erg warm. Op veel plekken kwam de temperatuur al boven de 35 graden uit. Op 27 april werd 38,8 graden gemeten in het Spaanse Córdoba, een record voor de maand april.

Het was in Spanje en Portugal niet alleen erg warm, ook werd april gekenmerkt door droogte. Volgens Aemet viel met 14,2 millimeter regen slechts 22 procent van de normale waarde voor de maand. Daarmee was het de droogste april sinds het begin van de metingen in 1961.

El Niño in de maak

Ook in delen van Afrika, Centraal-Azië, Zuidoost-Azië, Japan en het noorden van Noord-Amerika was het veel warmer dan normaal. In Alaska, Mongolië, het Arabisch Schiereiland, India en Australië was het juist kouder dan gemiddeld. Dat gold ook voor het Verenigd Koninkrijk en een groot deel van het zuidoosten van Europa. Gemiddeld over de hele wereld was staat april 2023 op een gedeeld vierde plek in de ranglijst met warmste aprilmaanden sinds het begin van de metingen.

Lees ook: Wat is El Niño en wat zijn de gevolgen van dit natuurfenomeen

De kans is groot dat de wereldgemiddelde temperaturen dit jaar warm zullen blijven. Ook is er een stijgende kans dat het weerfenomeen El Niño zich voordoet. In april werden bovengemiddelde temperaturen over de oostelijke Stille Oceaan waargenomen. "Dat is een vroeg signaal voor een mogelijke overgang naar El Niño-omstandigheden die vaak leiden tot hogere temperaturen over de wereld", zegt Samantha Burgess van Copernicus.

El Niño wordt geassocieerd met warmer dan normale oceaanoppervlakte-temperaturen in de centrale en oostelijke tropische Stille Oceaan. Het fenomeen heeft veel invloed op weerpatronen en omstandigheden over de hele wereld. In het zuiden van Zuid-Amerika en de Hoorn van Afrika kan El Niño voor meer regenval zorgen. Australië, Indonesië en delen van Zuid-Azië moeten rekening houden met ernstige droogte. In onze regio is de invloed van het weerfenomeen niet zo groot.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven