Winterweer niet voorbij: zo veel sneeuw kunnen we nog verwachten

09 maart 2023, 12:00

Sneeuw
Fietsers in de sneeuw. Foto: Marlies Veugelers

Het is afgelopen dagen op meerdere plekken in het land tijdelijk wit geweest. Vanavond, vannacht en vooral morgen doen we nog een ronde met sneeuw. Op de ene plek zal het beter blijven liggen dan op de andere plek. Waar het dikste sneeuwdek wordt verwacht lees je in dit artikel.

Vanmiddag trekt een neerslaggebied vanuit het zuidwesten over het land. Aan de voorkant en bij intense neerslag valt natte sneeuw. In Zuid-Nederland valt regen bij temperaturen ruim boven nul en vanuit het zuiden gaat de neerslag op steeds meer plaatsen in het midden van het land over in regen. Langs de grens met België en in de zuidelijke helft van Limburg kan het kwik eind van de middag en vanavond zelfs oplopen naar 8 tot 10 graden.

Hier bekijk je de beelden van de sneeuw van afgelopen dagen.

Sneeuwkansen vooral voor Noord-Nederland

Ten noorden van de lijn Amsterdam – Arnhem kan vanaf de avondspits naast regen ook kletsnatte sneeuw vallen. Voor 19:00 uur zal het waarschijnlijk nergens wit worden.

Na 19:00 uur neemt de kans dat het regionaal een beetje begint te blijven liggen toe. In eerste instantie is de kans het grootst in Flevoland, Noord-Gelderland en Overijssel. Naarmate de avond vordert stijgt het kwik in deze gebieden iets en gaat neerslag weer wat meer in regen over.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

In de tweede helft van de avond valt vooral nog (natte) sneeuw in Friesland, Groningen en Drenthe, de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden bij temperaturen rond het vriespunt.

Ook vannacht en een deel van vrijdagochtend valt in deze regio’s (natte) sneeuw. Waarschijnlijk blijft de sneeuw het beste liggen in de zuidoostelijke helft van Friesland, het zuiden en oosten van Groningen en grote delen van Drenthe. Regionaal kan daar morgenochtend zo’n 4 centimeter sneeuw liggen op de grasvelden.

Lees ook: is de winter verschoven naar maart?

WOL SCW 20230310

Vrijdagmiddag op veel meer plaatsen sneeuw

In de loop van vrijdagmiddag en -avond trekt een nieuw gebied met (natte) sneeuw over het noorden, midden en oosten van het land. De vrijdagavondspits kan hier hinder van ondervinden en het landschap kan wit kleuren. Ten zuiden van de lijn Zandvoort – Eindhoven zullen ook op veel plaatsen vlokken te zien zijn, maar de kans dat hier iets van blijft liggen is uiterst klein.

In de late avond en nacht naar zaterdag wordt het op een enkele lokale sneeuwbui na droog en klaart het op. Het gaat op grote schaal vriezen met minima rond het vriespunt vlak aan zee tot zo’n -5 plaatselijk in het binnenland. Naast gladheid door sneeuw(resten) kan het op wegen die niet worden gestrooid op veel plekken glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

De verdere vooruitzichten lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven