De hittegolf in Siberië houdt aan en leidt tot nog meer bosbranden en een verdere ontdooiing van de vitale permafrost in de regio. Dat verwachten wetenschappers, die de uitzonderlijke warmte een waarschuwingskreet noemen.
Volgens de Moscow Times worden er de komende dagen in vijf Siberische regio’s, waaronder één in het noordpoolgebied, temperaturen van 37 graden verwacht. In de Siberische stad Verkhoyansk steeg het kwik eerder naar 38 graden, de hoogste temperatuur ooit gemeten binnen de poolcirkel. Normaal ligt deze in deze tijd van het jaar op het vriespunt.
Uit gegevens van de Copernicus Climate Change Service bleek dinsdag dat de gemiddelde temperaturen in Siberië in juni hoger dan ooit waren. “Hittegolven in de zomer hebben altijd bestaan, maar nu de klimaatverandering versnelt, worden ze langer en frequenter”, laat Alexey Kokorin, hoofd van het Climate and Energy-programma van WWF Rusland weten aan de Moscow Times.
Enorm veel bosbranden door hittegolf in Siberië
Doordat het klimaat in rap tempo verandert ontstaan drogere en warmere omstandigheden die ideaal zijn voor bosbranden. Volgens de Russische bosbouwdienst waren er op 6 juli 246 bosbranden in ruim 140.000 hectare. Dit zijn er meer dan het recordaantal branden in juli vorig jaar. In 2019 legden bosbranden in de regio 15 miljoen hectare in de as.
Wetenschappers waarschuwen dat bosbranden bijdragen aan de klimaatverandering: zo laten brandende veengebieden millennia lang opgeslagen koolstof vrij. Door roetafzettingen op sneeuw en ijs wordt de zon minder weerkaatst. Ondertussen smelt het zee-ijs en hervormt het niet in dezelfde mate, waardoor steeds grotere delen van de oceaan kunnen opwarmen. Dit is een belangrijke reden waarom die regio minstens twee keer zo snel opwarmt als de rest van de wereld.
Foto: ANP / EPA / Sergei Ilnitsky